Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Speciální večerní zimní cvičení záchranářů v Horní Bečvě

Dne 29. 1. 2009 v 15:00 hod. bylo zahájeno speciální večerní zimní cvičení hasičů v Horní Bečvě. Letošní zimní cvičení bylo naplánováno jako společná akce leteckých záchranářů hasičů se SAR teamem Armády ČR a Horskou službou Beskydy.

Cílem cvičení bylo prohloubit spolupráci mezi jednotlivými složkami záchranářů, procvičit komunikaci a signály s vrtulníkem, zachránit osoby z lanové sedačky a nacvičit případnou evakuaci osob z horského prostředí.

Ke cvičení byla vybrána oblast Horní Bečvy, kde se nachází jediná sedačková lanovka na území Zlínského kraje. Do střediska Rališka se záchranáři a vojáci sjeli už odpoledne, aby vzájemně doladili scénář cvičení. Cvičení se účastnilo přes dvacet specialistů ze tří jmenovaných složek integrovaného záchranného systému.

Prvním těžkým úkolem bylo zvládnout záchranu osob z lanovky. Cvičení probíhalo za plného provozu ski centra a jeho návštěvníci se tak stali součástí akce. Nutno podotknout, že většinu přítomných na svahu tvořili studenti na školních lyžařských kurzech a práce záchranářů pro ně byla zajímavým zpestřením.

Záchranáři postupně střídali různé techniky záchran ze sedačkové lanovky, a to hlavně za podpory vrtulníku armády. Stroj Sokol W3A, který přiletěl z Prahy, znovu prokázal své uplatnění při podobných záchranných operacích, kdy je nutné využít jeho obratnosti, malé hmotnosti i rozměrů.

Piloti, záchranáři i hasiči se postupně střídali, aby si každý vyzkoušel několik variant pomocí, včetně pozice zachraňovaného. Cvičení prokázalo náročnost podobných akcí, které se musí pravidelně nacvičovat i za těch nejnáročnějších podmínek, jako je nepříznivý vliv počasí a noční doba.

Cvičení pokračovalo noční pátrací akcí, kdy úkolem záchranářů bylo najít zraněného turistu, poskytnout mu první pomoc a z náročného kopcovitého terénu ho zachránit.

Součástí tematického bloku cvičení bylo také svolání jednotky hasičů z Valašského Meziříčí, která si prověřovala dojezdový čas do tohoto vzdáleného kouta našeho regionu. Dojezd se uskutečnil už v úterý 27. 1. 2009 v 16:00 hod.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet