Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili kočku zaklesnutou v okně domu v Ostravě-Mariánských Horách

Profesionální hasiči z Ostravy-Přívozu zachránili ve středu 1. 3. 2017 ráno žalostně mňoukající kočku, která byla bolestivě zaklesnuta v okně panelového domu v Ostravě-Mariánských Horách, otevřeném na ventilaci. Nemohla se ani pohnout. Černá kočka vyvázla díky šikovným hasičským rukám bez jakýchkoli zranění, skončila v bytě jejích páníčků.

Hasiči se o trápícím se tvorovi dozvěděli od strážníků Městské policie Ostrava ve středu kolem osmé hodiny ranní. Do Baarovy ulice vyjela jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava-Přívoz, která se mezi jiným specializuje na záchranu zvířat.

Černá kočka byla zaklíněna v okně na úrovni druhého nadzemního podlaží, zachycena byla za zadní část těla, zadníma nohama uvnitř bytu, hlavou, předníma nohama a větší částí těla venku.

Jeden z hasičů ihned vylezl po vysunovacím žebříku. Na úrovni okna už ji rychle – v pevných rukavicích – uklidňoval a hladil a začal její zmítající se tělo opatrně vyvlékat směrem nahoru úzkým trojúhelníkovým otvorem ven. To už domácí mazlíček přestal mňoukat.

Když byla kočka vysvobozena a byla v hasičově náručí, nastalo dilema, co s ní dál. Aby majitelům, kteří nebyli očividně doma, neutekla, prosunul ji hasič horní částí větracího otvoru v okně dovnitř bytu (už se „nezasekla“) a kočka seskočila na vnitřní parapet. Dostat se na svobodu asi podruhé zkoušet nebude…

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet