Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podkroví rodinného domu v Dolní Olešnici někdo úmyslně zapálil, majitel utrpěl popáleniny a nadýchal se zplodin

K požáru podkroví rodinného domu vyjeli ve středu 1. března 2017 večer hasiči do obce Dolní Olešnice. Událost byla na operační středisko HZS Královéhradeckého kraje ohlášena ve 22:20 hodin. Operační důstojník na místo vyslal profesionální hasiče ze Dvora Králové nad Labem, Trutnova a dobrovolné hasiče z Dolní Olešnice, Dolní Kalné a Hostinného.

Hořet začalo v podkrovním pokoji ve druhém nadzemním podlaží domu, který je určen převážně k rekreačním účelům.

V době vypuknutí požáru se uvnitř nikdo nenacházel. Majitel, který přebýval v jiném domě nedaleko místa události se snažil ještě před příjezdem hasičů plameny zlikvidovat. Ve snaze o uhašení utrpěl popáleniny na horních končetinách a nadýchal se zplodin hoření.

Na místo musela být povolána posádka záchranné služby, která si muže převzala do péče. Hasiči likvidovali požár zevnitř domu i z nastavovacího žebříku zvenčí objektu. Oheň dostali pod kontrolu ve 23:01 hodin. Dohašování pokračovalo až do 23:41 hodin, kdy byl požár zlikvidován.

Plameny zničily veškerý nábytek, koberec, lůžkoviny v pokoji a poškodily elektroinstalaci, sádrokartonové obložení, stropní konstrukci a trámy i tepelnou izolaci.

Šetřením a ohledáním místa bylo zjištěno, že příčinou bylo úmyslné zapálení, kdy se neznámá osoba dostala po žebříku k oknu v patře, rozbila ho a dovnitř vhodila zapálenou látku. Od ní se vznítilo hořlavé vybavení pokoje.Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 450 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 1,5 milionu korun.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet