Pondělí 29. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z brněnských stanic Lidická a Líšeň zachránili v Maloměřicích osobu zpod ledu

Hasiči 02.03.2017 v Brně zachraňovali plavce, který uvízl pod ledem přírodních jezer v lomu na Hádech. Do akce se zapojil i vrtulník s leteckými záchranáři na palubě. Muže se podařilo pod hladinou najít a ve vážném stavu předat záchranné službě.

Informaci o tonoucím přijalo operační středisko v 15.41 hodin. Na místo ihned vyjely jednotky ze stanic Líšeň, Lidická a z brněnského letiště startoval vrtulník PČR s hasiči-leteckými záchranáři.

Po příjezdu informoval hasiče o situaci kamarád pohřešovaného muže. Ten si šel údajně zaplavat, potopil se pod led a již nevyplaval. Čtyři hasiči v neoprenech se snažili plavce najít, ale pod ledem byla minimální viditelnost. Ve dvaceticentime­trovém ledu proto hasiči vyřezali 4 otvory, kterými postupně prostor pod ledem prozkoumávali.

Muže se podařilo najít za 13 minut od příjezdu první jednotky a to v hloubce cca 2,5 metru. Ihned byl vyproštěn a předán k resuscitaci záchranné službě. Hasiči ještě zajistili zraněnému tepelný komfort. Muž byl následně transportován do nemocnice.

Scénář dnešní akce se velmi podobal výcviku, který letos jihomoravští hasiči poprvé v České republice realizovali, a při kterém pod dohledem policejních potápěčů vyhledávali osoby pod ledem brněnské přehrady.

Poslední reálná akce, kdy hasiči zachraňovali tonoucího pod ledem, se stala 19. ledna na Vranovské přehradě. Bruslaře se tehdy zachránit nepodařilo.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet