Neděle 12. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný vítr se negativně „podepsal“ na lesním požáru západně od Barochova na Benešovsku

Pálení klestí po lesní těžbě se 02.03.2017 vymklo kontrole, neboť vítr rozfoukal jiskry do přilehlého porostu, jehož součástí byla i lesní školka.

Před 16. hodinou byly na místo vyslány profesionální jednotky z Benešova a Jílového, kterým vyjely na pomoc dobrovolné sbory obcí Čerčany, Čtyřkoly, Krhanice, Mrač, Pyšely a Těptín.

Požár na ploše o přibližných rozměrech 150 × 300 metrů, při kterém byl vzhledem k jeho rozsahu, dalšímu šíření vlivem silných poryvů větru a také počtu nasazených sil vyhlášen druhý poplachový stupeň, se podařilo lokalizovat asi po hodině. Potřebná voda na hašení byla dovážena kyvadlově cisternami z čerpacího stanoviště z vodního zdroje v Babicích. Likvidace však trvala až do půl osmé večer, kdy byli na místě ponecháni na dohled dobrovolní hasiči z Pyšel.

V pátek dopoledne po závěrečném průzkumu a kontrole bylo požářiště předáno zástupci majitele lesa. Díky správně zvolené taktice a vedení zásahu i vysokému fyzickému nasazení všech hasičů pohybujících se v těžce přístupném členitém terénu nedošlo k výraznějšímu rozšíření požáru a mnohem větším škodám, které i tak byly předběžně vyčísleny na 400 tisíc korun. Příčinou byla podle vyšetřovatele požárů nedbalost při pálení v lese.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet