Sobota 11. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Třebotově hasiči likvidovali požár lesního stroje, plameny se rozšířily i na okolní porost

V pátek 3. března 2017, patnáct minut před 13. hodinou, přijalo Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje informaci o požáru harvestoru v lesním úseku u Třebotova v okrese Praha-západ.

Na místo vyjela profesionální jednotka ze stanice Řevnice se dvěma cisternovými automobilovými stříkačkami a v rámci mezikrajské výpomoci také jednotka HZS hlavního města Prahy ze stanice Radotín s jednou cisternou. Vzhledem k tomu, že se událost stala v lese, povolal operační důstojník zároveň další tři cisternové vozy dobrovolných jednotek obcí Solopisky, Třebotov a Choteč.

Hasičům se požár stroje a okolního převážně travnatého porostu podařilo lokalizovat pomocí tří proudů C po třinácti minutách od příjezdu první jednotky. Zcela zlikvidován byl v 14.12 hodin, když na dohašení mechanismu byla použita těžká pěna. Místní jednotka následně setrvala na místě ještě dvě hodiny na dohlídce.

Harvestor (víceoperační stroj, který při těžbě dříví kácí, odvětvuje, rozřezává a ukládá strom v jednom cyklu) značky Rottne byl požárem zcela zničen a přímé škody byly vyčísleny částkou dva miliony korun. Včasným zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru do lesního porostu. Příčinou vzniku požáru byla podle vyšetřovatele technická závada hydrauliky.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet