Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cisterna sjela z dálnice D1 a převrátila se na bok, nedaleký rybník kontaminovala nafta s mlékem

V sobotu 4. března roku 2017 krátce po jedné hodině ráno vyjeli hasiči k dopravní nehodě kamionu na 226. kilometr D1 ve směru od Brna. Řidič se zranil, z návěsu uniklo mléko, které se mísilo s naftou a kontaminovalo nedaleký rybník.

Řidič kamionu skončil v péči záchranné služby a hasiči se soustředili na únik nafty a mléka. Návěs kamionu se převrátil přímo na vodoteči, která vede k nedalekému chovnému rybníku.

Hasiči unikající naftu zachytávali a na vodoteč usadili sorpční hady. Přesto z nádrže uniklo zřejmě několik stovek litrů nafty a ta později kontaminovala nedaleký rybník. K přečerpání mléka z návěsu přijela speciální cisterna.

Hasiči současně řešili následky dopravní nehody na dálnici a naftu s mlékem v nedalekém rybníku. Místo nehody opustily jednotky po jedenácté hodině dopoledne. Na vodu bylo nasazeno několik sorpčních hadů, norné stěny a sorbent.

Na místo přijela chemická laboratoř z Tišnova k odběru vzorků. Celou situaci konzultoval velitel zásahu se zástupcem odboru životního prostředí a zástupcem rybářského svazu.

Hasiči místo budou monitorovat zřejmě až do rána a budou průběžně odstraňovat zachycenou naftu.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet