Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana speleologa v Nové Drátenické byla mimořádně náročná, skalní blok mu zavalil nohu

Náročný zásah dnes čekal hasiče nedaleko Březiny na Brněnsku. V Nové Drátenické jeskyni poblíž známé jeskyně Výpustek zůstal zavalený speleolog. Záchranná akce trvala více jak šest hodin.

Hasiči včetně lezců vyjeli k záchraně muže krátce po půl dvanácté. Vrtulník k místu dopravil také hasiče-letecké záchranáře. Společně se speleologickými záchranáři bylo nutné vyprostit speleologa, kterému skalní blok zavalil nohu. Nacházel se několik stovek metrů od vchodu do jeskyně.

Hasiči z lezecké skupiny a speleologičtí záchranáři se soustředili jak na vyproštění muže, tak také na přípravu a zajištění cesty pro následný transport pacienta z jeskyně. Uvnitř jeskyně postavili tepelný stan určený pro ošetření a přípravu zraněného na transport z jeskyně. Současně využili pro komunikaci nové komunikační zařízení Nikola, které umožňuje radiově vysílat několik desítek metrů pod zem.

Lékař speleologické záchranné služby zajistil nezbytnou péči zraněnému již v jeskyni. Kolem půl páté se s využitím speciální stabilizační sady Paratech podařilo zraněného muže vyprostit a následně mohl být přesunut do tepelného stanu.

Po jeho vyšetření a přípravě zahájili speleologičtí záchranáři a hasiči ve čtvrt na šest cestu z jeskyně. Zraněného se podařilo náročným jeskynním komplexem vynést ven krátce před šestou hodinou. Okamžitě se dostal do péče posádky ZZS, která na místo vyslala také vrtulník.

Celý zásah byl extrémně náročný. Hasiči a speleologové vyvinuli enormní úsilí při vyprošťování zraněného. Osvědčila se při tom jejich dlouhodobá spolupráce ověřená řadou cvičných akcí.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet