Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prověřovací cvičení jednotek hasičů na Halenkovsku

V dopoledních hodinách soboty 31. 1. 2009 napadlo velitele JPO Halenkov a Nový Hrozenkov, že by mohli společně prověřit připravenost svých jednotek. Slovo dalo slovo, a tak se po rychlé přípravě místa události rozezněly ve 14:35 v obou obcích sirény.

Členové jednotek se tak poté ihned vydali na cestu ke své hasičské zbrojnici. Někteří hasiči z Halenkova do ní ale nedorazili, protože při cestě ke zbrojnici odbočili se svým osobním vozem přímo k hořícímu automobilu a až při vytažení hasicích přístrojů zjistili, že se jedná o prověřovací cvičení.

Za 5 minut od vyhlášení poplachu dorazilo na místo události první hasičské vozidlo – LIAZ 101 CAS 25 SDH Halenkov s 5 členy. Také jim bylo už při příjezdu jasné, že se jedná o prověřovací cvičení. Hasební zásah byl zahájen nasazením jednoho útočného vysokotlakého proudu. Během zásahu přijelo na místo druhé vozidlo SDH Halenkov – TATRA 148 CAS 32. Vzhledem ke kolegialitě s hasiči z Nového Hrozenkova ale nebyla provedena okamžitá likvidace požáru a hasební práce byly „přibrzděny" až do jejich příjezdu s vozidlem TATRA 148 CAS 32 ve 14:47.

Cílem tohoto cvičení bylo ověření akceschopnosti JPO Halenkov a Nový Hrozenkov, doby dojezdu jednotek k místu události, funkčnosti svolávacího systému jednotek a ověření radioprovozu s KOPIS Zlín a mezi zasahujícími jednotkami.


Luboš Janota a Tonda Januš, SDH Halenkov


-swo-

Sdílet