Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Repase hasičského vozidla AVIA DA 12 u SDH Ropice

SDH Ropice Vám chce prezentovat opravu klasické DVS 12 z roku 1979. Auto bylo koupeno od SDH Jablunkov v prosinci 2006 za 40 tis. Kč. Jelikož v garáži prozatím nebylo místo, muselo být zaparkováno na zahradě u soukromé osoby.

Práce začaly rozebíráním auta v březnu, kdy se demontovala podlaha, přepážky v nástavbě, dveře a zadní oplechování. Pod podlahou to bylo dosti shnilé, musely se navařit místy nově příčníky a podélníky. U firmy, zabývající se repasemi, jsme si objednali demontované rolety z vozidla LIAZ. Otvory po dveřích však nepasovaly, a tak se musely převařit na rozteč 115cm.

Místo bočních druhých dveří se dal plech a prostor pro osádku se tak zvětšil dvojnásobně. Po natření podvozku Konkorem se začala instalovat podlaha z betonářské překližky. Byl instalován krátký výfuk z Furgóna a zadní nárazník ze sklápěčky. Vyvařovaly se podběhy pod kabinou. Naftové topení jsme demontovali, otvor pro tankování bufiku se hadicí stáhl do nádrže AVIE.

Většina dílů šla do plniče, a pak na lak 3020, což je podle mého vkusu agresivní barva. Po nástřiku se pod plech v nástavbě dával polystyren, kvůli odvibrování velkých ploch, odhlučnění a tep. izolaci (možná není nejšťastnější řešení, ale polystyren byl zadarmo). Pokračovalo to stropnicí a bočními vnitřními stěnami, instalací příčky nákladového prostoru a přilepením vysoko-zátěžového linolea chemoprenem a tapicího koberce na palubní desku a vnitřní stěny nástavby. Nechali jsme si udělat v truhlárně pochozí laťky na střechu. Usadily se sedadla z autobusu a nakonec se auto ozdobilo nálepkami a novými 6V aku. Na autě už spoustu malých věcí popisovat nebudu (maska, zástěrky…apod).

V listopadu roku 2008 se nám Avii podařilo dokončit a byla symbolicky pokřtěná paní starostkou. Jako nové to nikdy nebude, alespoň to vypadá na oko lépe.

Všichni členové SDH Ropice jsou kutilové a měli chuť pracovat.

Díky sponzorům a členům SDH se částka za opravu vyšplhala na minimálních 65 tis. Kč.


Za SDH Ropice
Marek Haltof



-swo-

Sdílet