Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil osobní vozidlo

V pátek 30. ledna 2009 v 18:44 hodin byl na operační středisko HZS ohlášen požár osobního vozidla v Markovické ulici v Hradci Králové. Na místo vyjeli hradečtí profesionální hasiči se dvěma cisternami.

Při příjezdu hasičů na místo bylo osobní vozidlo Daewoo Espero již celé v plamenech. Jako první si plamenů všiml majitel domu, u kterého vozidlo začalo hořet a ihned zavolal hasiče. Řidič vozidla z místa požáru odešel ještě před příjezdem jednotky, takže nebylo možné zjistit podrobnější popis událostí před vypuknutím požáru.

Hasiči dostali požár pod kontrolu v 18:53 hodin a uhasili v 19:11 hodin. Šetřením na místě bylo zjištěno, že nejpravděpodobnější příčinou vzniku požáru byla technická závada, kdy se vzňala prasklá pneumatika a plameny se rozšířily na celé vozidlo. Hmotná škoda byla vyčíslena na 30 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (foto č. 1,2 Jiří Kudláček, foto č. 3, 4, 5, 6 centrální stanice Hradec Králové)


Územní odbor Jičín

V Bílsku u Hořic hořelo nákladní vozidlo

K požáru nákladního vozidla Tatra 815 vyjeli v pátek 30. ledna 2009 po sedmé hodině ráno profesionální hasiči z Hořic. K požáru došlo v areálu autodopravce v Bílsku u Hořic. Při příjezdu hasičů na místo určení byla kabina řidiče v plamenech. Ještě před příjezdem jednotky se požár snažili hasit zaměstnanci autodopravy pomocí ručních hasicích přístrojů.

To se jim nepodařilo a požár lokalizovali až hasiči pomocí vysokotlakového vodního proudu. Během dohašování došlo u vozidla k úniku několika litrů oleje na prostranství dvora. Hasiči zasypali uniklý olej sorbentem a odebrali z povrchu. Na místo byl povolán pracovník odboru ŽP z Hořic, který nezjistil únik do spodních vod a kanalizace. Majiteli objektu bylo nařízeno odstranění kontaminované zeminy mezi panely na dvoře. Hmotná škoda na nákladním vozidle byla předběžně vyčíslena na 150 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (foto: HZS Královéhradeckého kraje – územní odbor Jičín)


Územní odbor Trutnov

U rodinného domu shořel dřevěný přístřešek

Tři hasičské jednotky vyjely v pátek (30. ledna 2009) po poledni k požáru dřevěného přístřešku u rodinného domu v Černém Dole v části Čistá v Krkonoších na Trutnovsku. Požár byla na operační středisko hasičů ohlášen ve 12:45 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Vrchlabí, dobrovolní hasiči z Hostinného a Černého Dolu – Čisté se čtyřmi cisternami. Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu bylo zjištěno, že došlo k požáru dřevěného přístřešku s dřevěnou podlahou, pod kterým byly uloženy dřevěné lavice.

Rychlým zásahem místních občanů, kteří hasili pomocí sněhu a sněžné frézy, se požár nerozšířil na střechu rodinného domu. Hasiči požár lokalizovali ve 13:18 hodin a zlikvidovali ve 14:33 hodin. Šetřením a ohledáním místa bylo zjištěno, že pravděpodobnou příčinou požáru bylo úmyslné jednání neznámé osoby, která manipulací s hořlavou kapalinou a otevřeným ohněm způsobila požár dřevěných lavic. Plameny se následně rozšířily na dřevěnou střechu a sloupky přístřešku. Požár poškodil lavice, dřevěné přístřešek, čtyři okna, dřevěné dveře verandy, el. instalaci, omítku rodinného domu a malbu verandy. Přímá škoda způsobená požárem byla odhadnuta na 50 tisíc korun, uchráněné hodnoty na domě a jeho vybavení činí 2 miliony korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (foto: Policie ČR)


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-swo-

Sdílet