Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zdravotnický kurz pro jednotky sboru dobrovolných hasičů

Dne 31. 1. 2009 byl organizován první letošní zdravotnický kurz pro jednotky sboru dobrovolných hasičů z řady obcí Zlínska, Uherskohradišťska i Kroměřížska.

Dvanáct zástupců jednotek dobrovolných hasičů se už ráno sjelo do Zlína na centrální stanici HZS Zlínského kraje, kde byl přípraven dvanáctihodinový intenzivní program. Vybraní členové jednotek se zdokonalovali v předlékařské první pomoci dle konceptu HZS GŘ.

Byl to vůbec první běh v rámci našeho kraje a z důvodu velkého zájmu přihlášených byl program rozdělen do dvou běhů. Obsah kurzu byl koncipován z hlediska potřeb jednotek požární ochrany, tedy nekonvenčním způsobem.

Proškolena byly zejména témata: úvod do anatomie a fyziologie, kontrola životních funkcí, zachraňující životneodkladná resuscitace, zvládání masivního krvácení, popáleniny, poranění páteře, zlomeniny a pohmoždění, akutní příhody, specifika první pomoci v požární ochraně a dopravní nehody.

Všechny bloky se procvičovaly i prakticky, a to pomocí modelových situací. Téma dopravní nehody si vyzkoušeli zúčastnění v reálné situaci na nádvoří stanice a na připraveném vraku auta.

Kurz byl personálně zabezpečen příslušníky HZS Zlínského kraje, výjezdovým pracovníkem ZZS Zlín a vyšším zdravotním personálem.

Přes rozsah i náročnost celého školení byl kurz dobrovolnými hasiči přijat velmi pozitivně. Další běh bude znovu naplněn hasiči ze Zlínska a Kroměřížska.

Aktuální účastníci zdravotního kurzu

ZDRAV. KURZ – 31. 1. 2009

JSDHO

  1. Tlumačov
  1. Pozlovice
  1. Mařatice
  1. Prštné
  1. Zádveřice-Raková
  1. Vizovice
  1. Babice
  1. Bílovice
  1. Chropyně
  1. Uherský Ostroh
  1. Ludkovice
  1. Otrokovice


Jednotky dalšího plánovaného kurzu

ZDRAV. KURZ – v průběhu roku 2009

JSDHO

  1. Střílky
  1. Prusinovice
  1. Prusinovice
  1. Pozlovice
  1. Nivnice
  1. Babice
  1. Morkovice- Slížany
  1. Bílovice
  1. Chropyně
  1. Želechovice – paseky
  1. Zdounky

24. Březová



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet