Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Úspěšná reprezentace na MS hasičů v cyklistice

V termínu 18.9. až 21. 9. 2001, se ve Val di Fiemme, v Itálii v oblasti Trentino, zúčastnila.výprava 25 příslušníků HZS ČR a členů SDHO Mistrovství světa hasičů v cyklistice.

V letošním roce se příslušníkům HZS dostalo dosti výrazné podpory od příslušných HZS krajů, z generálního ředitelství nebo ze sportovních klubů HZS a to formou zapůjčení vozidel na přepravu závodníků a jejich vybavení či finančním příspěvkem na uhrazení startovného a ubytování v místě konání akce.

Výprava byla ubytována v soukromém penzionu v blízkosti obce Tesero, v sousedství okruhu, na kterém se konaly klání v silničních závodech. Na zajištění ubytování se podíleli Vláďa Vysocký z HZS Moravskoslezského kraje spolu se Standou Krejčím z GŘ HZS ČR, kteří se výpravy také sami zúčastnili.

Ve čtvrtek 18. 9. 2003 proběhla prezentace závodníků a prohlídka trati jednotlivých závodů. Ve večerních hodinách pak v městečku Cavalese proběhlo slavnostní zahájení celého šampionátu spolu za účasti vedoucích představitelů záchranných složek Itálie a veřejné správy oblasti Trentino, ve které se šampionát konal. Na šampionátu se zaregistrovalo v 7 kategoriích zhruba 600 startujících z 16 států celého světa.

V pátek 19. 9. 2003 proběhlo 3. Mistrovství světa hasičů v silniční časovce jednotlivců. Závod se konal na 15,5 km dlouhém okruhu s 2,2 km dlouhým stoupáním. V závodě starovalo v různých kategoriích celkem 13 Čechů. Nejlepšími umístěními našich bylo druhé místo Pavla Kroba z HZS hl.m.Prahy a třetí místo Víta Mužíka (HZS hl.m.Prahy) a Gabriely Kozmové (SDHO Zámrsk). Pod stupni vítězů pak zůstali na 4.místě Vladimír Vysocký (HZS UO Ostrava) a na 5.místě Krobová Olga (HZS hl.m.Prahy). Ještě dalších 5 závodníků, resp. závodnic se umístilo v první patnáctce ve svých kategoriích. Tato umístění byla bodovaná do soutěže národů, ve které Česká republika obsadila v této disciplíně výborné páté místo.

V sobotu 20. 9. 2003 se konalo 21. Mistrovství světa hasičů v silničním závodě jednotlivců s hromadným startem. Závod se konal na prakticky totožném okruhu o délce 17 km, tzn. že zmiňované stoupání si účastníci užili také a hned několikrát. Závodu se zúčastnilo ve svých kategoriích celkem 16 českých závodníků. Na stupně vítězů se v závodě žen opět probojovala Gabriela Kozmová. Radost z jejího umístění byla trochu pokažena zraněním Olgy Krobové, která si zlomila klíční kost při pádu v závěrečném spurtu o čtvrté místo. Mezi muži se do první patnáctky prosadili na pátém místě Petr Malis, na sedmém Pavel Krob a na patnáctém Vít Mužík.

V neděli 21. 9. 2003 se pak konalo 8. Mistrovství světa hasičů v závodě horských kol. Závod probíhal na okruhu o délce 5,5 km, který byl vytýčen na tratích lyžařského stadionu, kde se konalo v letošním roce i Mistrovství světa v bězích na lyžích. I v disciplíně horských kol měla Česká republika své zastoupení v podobě 9 závodníků. V tento poslední den jsme zaznamenali úspěch největší a mohli poblahopřát Květě Valentové (HZS hl.m.Prahy) k titulu mistryně světa. Další naše umístění v první patnáctce ukořistili ještě Leopold Hejneš na šestém a Vít Mužík na čtrnáctém místě.
V odpoledních a večerních hodinách proběhlo ukončení celého mistrovství na závěrečném slavnostním ceremoniálu konaném v městečku Predazo. Tam byly také vyhlášeny výsledky v kombinaci silničního závodu jednotlivců a závodu horských kol a celkové hodnocení národů. V kombinaci obsadil Pavel Krob krásné čtvrté, Vít Mužík osmé a Leopold Hejneš dvanácté místo. V celkové klasifikaci národů, do které se započítávala umístění na prvních patnácti místech v každé kategorii a závodě, obsadila Česká republika sedmé místo.

Příští rok se uskuteční mistrovství světa v cyklistice po třech letech opět zvlášť v silničních disciplínách (Lucembursko – Luxembourg) a zvlášť na horských kolech (Francie – nedaleko Paříže). Vzhledem k dlouhodobě dobrým výsledkům, které čeští hasiči-cyklisté dosahují na těchto soutěžích, by bylo myslím vhodné poskytnout dopravu do místa konání a alespoň částečnou finanční podporu závodníků z prostředků generálního ředitelství.

npor. Ing. Pavel Vinopal
OPIS GŘ HZS ČR
Sdílet