Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali u Kumburského Újezdu muže, kterého zasypala zemina a kamení

K vážné nehodě došlo dnes 14. března 2017 odpoledne nad lomem Rumchalpa u Kumburského Újezdu na Jičínsku. Při výkopových pracích v jámě došlo k zavalení jednoho muže, kterého zasypala zemina a kamení.

Událost byla na operační středisko HZS Královéhradeckého kraje ohlášena druhým mužem, který u jámy pracoval. Na místo vyrazily ve 12:48 hodin jednotky profesionálních hasičů z Nové Paky, Jičína a centrální stanice Hradec Králové, dále dobrovolná jednotka hasičů z Nové Paky.

Ještě před příjezdem prvních hasičů na místo se snažil zavalenému muži pomoct jeho kolega, který ho postupně vyhrabával. Další vyprošťovací práce v jámě v těžko přístupném terénu prováděli hasiči, kteří pomocí lopat a rukama odhrabávali zeminu.

Zhruba po patnácti minutách se hasičům podařilo muže vyprostit a ve vážném stavu ho předali zasahujícím lékařům a záchranářům pozemní a letecké záchranné služby. Hasiči asistovali při resuscitaci vážně zraněného muže a po zajištění jeho zdravotního stavu ho pomohli transportovat z těžko přístupného terénu k vrtulníku. Ten pacienta transportoval do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Na místo byl povolán psycholog HZS Královéhradeckého kraje, který poskytl intervenční péči druhému muži. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet