Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bílovečtí hasiči zachránili z okapu „klouzavého“ puštíka obecného

Profesionální hasiči (HZS MSK) ze stanice v Bílovci (okres Nový Jičín) v úterý 14. 3. 2017 úspěšně zachránili puštíka obecného, který byl na budově vedle stanice uvězněn ve svislém okapovém svodu v úrovni nohou a navíc hlavou dolů. Silné a zručné paže hasičů v krátké době rozebraly dešťový svod a zmuchlaného ptáka, dezorientovaného netopýří polohou, vytáhly na svobodu.

Na uvězněnou sovu upozornili hasiče zaměstnanci stavební firmy (pracovali nedaleko areálu), kteří zaslechli usilovné škrábání z okapu třípatrové budovy vedle Integrovaného výjezdového centra Bílovec.

Do úzké svislé roury se puštík dostal otvorem shora na střeše – po minimálně dvanáctimetrovém sklouznutí až k matičce zemi jako na toboganu, což již určitě nikdy nezažije. Jak dlouhou dobu pak puštík strávil na „samotce“ v nepředstavi­telných životních podmínkách, nikdo neví.

Než jej šikovní hasiči vypustili, zevrubně jej prohlédli. Byl v pořádku. Jeho následný odlet byl zpočátku – vzhledem k předchozí nepřirozené poloze hlavou dolů – lehce nekoordinovaný…

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet