Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U obce Václavov u Bruntálu ve směru na Rýmařov skončil kamion v příkopu, řidiče vyprošťovali hasiči

Profesionální hasiči z Bruntálu (HZS MSK) se ve čtvrtek 16. 3. 2017 ráno velmi zapotili při časově i technicky náročném vyprošťování řidiče českého kamionu Volvo s dřevěnou štěpkou, který havaroval ve Václavově u Bruntálu a skončil v příkopu.

Do záchrany třiačtyřicetiletého zaklíněného řidiče ze zdemolované kabiny se vedle nejrůznějšího hydraulického nářadí muset zapojit i přivolaný bagr. Vyprošťování hasičům i tak zabralo hodinu a dvacet minut.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě kamionu Volvo s návěsem informováno ve čtvrtek krátce po půl osmé ráno. Do Václavova u Bruntálu vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice Bruntál dvěma vozidly.

Kamion skončil v příkopu na boku, kabinou zapíchnutý do svahu. Zraněný řidič zůstal v silně zdemolované kabině zaklíněn (nohy) a bez cizí pomoci nemohl ven. Byl ale při vědomí a se zasahujícími hasiči komunikoval.

Hasiči museli povolat bagr k odkrytí zeminy, aby se mohli dostat do kabiny a roztáhnout ji. Používali také hydraulické nůžky a vysunovací rozpěrnou tyč.

Třiačtyřicetiletý muž zůstal v kabině nákladního automobilu, které se převrátilo do příkopy, zaklíněn a musel být složitě vyprošťován. Záchranáři započali s jeho ošetřováním ještě uvnitř vozidla a v přednemocniční péči pokračovali také po jeho vyproštění.

Zasahující lékař zjistil poranění dolních končetin, hrudníku a nevyloučil poranění pánve. Pacient byl při vědomí a s posádkami ZZS komunikoval. Po provedených léčebných opatřeních byl připraven k transportu a poté vrtulníkem přepraven na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě.

PhDr. Lukáš Humpl, tiskový mluvčí ZZS MSK

Po dobu vyprošťování řidiče byla silnice mezi obcemi Václavov u Bruntálu a Malá Štáhle zcela uzavřená. O vyproštění kamionu z příkopu se postará soukromá odtahová firma.

Sdílet