Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Materiální základna humanitární pomoci

Když jsme zde nedávno představovali úkoly a činnost Záchranného útvaru v Hlučíně, zmínili jsme se o tom, že disponuje Materiální základnamou humanitární pomoci. V článku si blíže popíšeme, co vlastně převodem od armády Hasičský záchranný sbor získal.

Když jsme zde nedávno představovali úkoly a činnost Záchranného útvaru v Hlučíně, zmínili jsme se o tom, že disponuje i Materiální základnou humanitární pomoci. Je uložena ve skladech ve Zbirohu.

Materiální základna humanitární pomoci (dále jen MZHP) je doplňujícím prvkem integrovaného záchranného systému při poskytování pomoci za mimořádných situací. Je předurčena k zabezpečení základních životních potřeb (ubytování, příprava a výdej stravy, ošacení) postiženému obyvatelstvu, a to na dobu nezbytně nutnou. Materiální základna humanitární pomoci slouží jako provizorium a osoby z tohoto zařízení jsou odesílány okamžitě, jak je to možné, do dalších stacionárních humanitárních zařízení.

Aktivace a využití MZHP ve prospěch postiženého obyvatelstva se předpokládá například v případě:

  • živelních pohrom a přírodních katastrof,
  • velkých ekologických a průmyslových havárií,
  • dobrovolné nebo nucené migrace osob z ohrožených oblastí.

Bývalé záchranné prapory Armády České republiky v Kutné Hoře, Jindřichově Hradci, Rakovníku, Bučovicích a v Olomouci mohly vystavět MZHP každý o kapacitě pro 450 osob, hlučínský záchranný prapor o kapacitě pro 300 osob. To se s novou strukturou (zrušením záchranných praporů) příliš nezměnilo – MZHP zůstaly uloženy u výše zmiňovaných útvarů a jsou tam připraveny k použití. V Olomouci a Rakovníku (u samostatných záchranných rot), v Jindřichově Hradci (spadá pod 4. brigádu rychlého nasazení) a v Bučovicích (spadá pod 7. mechanizovanou brigádu). Kutnohorský záchranný prapor svou MZHP předal Záchrannému útvaru HZS ČR v Hlučíně a je nyní uložena – jak již bylo zmíněno – ve skladech ve Zbirohu. Celkem tedy tedy skýtají MZHP AČR ve spojení se dvěma patřícími HZS kapacity pro 2550 osob. K vývozu MZHP je trvale vyčleněna jednotka, která musí do 6-ti hodin od vyžádání zahájit přesun do místa stavby. Do 24 hodin je základna humanitární pomoci postavena a plně vybavena. Doba 24 hodin je stanovena pro dokončení celé základny. Příjem osob však může započít prakticky ihned po vybudování prvních stanů pro ubytování a prostorů pro příjem postižených osob. Zbývající ubytovací prostory a další zařízení jsou pak budována dodatečně. Případně i za pomoci již přijatých osob.

Jednotlivé MZHP rozmístěné po republice se od sebe liší především druhy stanů – zatímco některé používají modulární (nafukovací) stany, některé jsou stále vybaveny stany pouze látkovými).

Výhodou MZHP je její variabilita, která umožňuje v závislosti na charakteru mimořádné situace využít ji i jiným způsobem. Jako předsunuté pracoviště MZHP se může například rozvinout místo dekontaminace. MZHP lze využít k vybudování integrovaného skladu humanitární pomoci s odpočinkovou částí splňující základní podmínky pro přežití záchranných týmů a s částí pracovní, sloužící k redistribuci humanitární pomoci.

Činnost MZHP není časově omezena. Je využívána do té doby, dokud se orgánům havarijní komise nepodaří zabezpečit ubytování v objektech předurčených, nebo do doby ukončení evakuace do dalších prostorů. Stravování osob je hrazeno z finančních prostředků pověřených úřadů. Výstroj je doplňována ze stávajících skladů civilní ochrany. K zabezpečení chodu MZHP lze využít jak specialistů ze záchranných praporů (obsluhy strojů, specializovaných zařízení), tak i zástupců humanitárních organizací. V případě předpokládané dlouhodobé potřeby činnosti základny humanitární pomoci, lze její materiál bez obsluhy předat do péče humanitární organizace určené krizovým štábem příslušného stupně.

Právo vyžádat MZHP mají hejtmani krajů (primátor), starostové obcí s rozšířenou působností a další oprávnění cestou OPIS (operační a informační středisko) HZS.

Popis materiální základny humanitární pomoci

Vstup do základny

Dozorčí provádí prvotní evidenci osob a odesílá je na základnu. Má k dispozici pomocnou pořádkovou službu. Tato provází jednotlivé osoby do doby než jsou ubytovány, případně umístěny na ošetřovně.

Od dozorčího základny osoby odchází k dekontaminačnímu místu. Zde odevzdávají znečištěné, zamořené, potrhané šatstvo, projdou sprchami a jsou vybaveny základním ošacením. Jako zdroj horké vody, páry slouží ACHR 90 – rozstřikovací chemický automobil. Součástí místa dekontaminace mohou být i dekontaminační rámy, které slouží k dekontaminaci techniky. Pokud základna humanitární pomoci slouží pouze jako provizorní ubytování, osoby se pouze vystrojují místo dekontaminace se nebuduje.

Výstrojní sklad

Osoby jsou vybaveny základním výstrojním a proviantním materiálem / spací pytle, oděv vzor 60, boty, jídelní nádobí, příbory …/. Hala má celkové rozměry 12,7 × 8,3 m s výškou 4,1 m. Skládá se ze 3 jednotlivých modulů. Přičemž středních částí můžeme vložit potřebný počet a tak prodlužovat halu po pěti metrech. Do haly je možné vjíždět i nákladními automobily.

Zdravotnické středisko

Vybavení pro základní lékařské ošetření, ne pro náročné operace. Pro převoz pacientů je určena sanita. Základní předlékařské ošetření zajišťuje zdravotní sestra, ne vojenský lékař. V případě havárie nastupuje službu lékař z civilního sektoru. Na tomto pracovišti dochází k rozdělení osob. Nemocní nebo nakažení pacienti jsou umístěni na lůžkové části, nebo na izolaci. Zdraví jsou odváděni do ubytovacího prostoru. Ošetřovna má samostatné WC, například chemické záchody.

Komplex stanů sloužící pro ubytování osob.

Pro dokončení celé základny je stanovena doba 24 hodin. Příjem osob však může započít prakticky ihned po vybudování prvních stanů pro ubytování a prostorů pro příjem nemocných a raněných osob. To znamená vystrojovací středisko, ošetřovna, případně dekontaminační místo. Zbývající ubytovací prostory a další zařízení jsou pak budována dodatečně. Případně i za pomoci již přijatých osob.

Kapacita modulárního stanu je 12 –16 osob. Jeho rozměry jsou 7,55 × 5,25, výška 2,5 m. Váha samotného stanu je 185 kg, celková váha pak 260 kg. Pod stany jsou umístěny podlážky, které vyrovnávají nerovnosti povrchu. Tyto podlážky jsou tvořeny segmenty o rozměrech 0,6 × 1,2 m. Stany jsou rozděleny pro muže, ženy a matky s dětmi. Jsou vybaveny osvětlením a hygienickými vložkami a polními lůžky. Pro vytápění v zimním období slouží olejové topné automaty REMKO. Ve vybavení ZHP jsou dva typy těchto přístrojů. Větší z nich, REMKO CLK se dá použít i jako ventilátor pro snížení teploty v letním období. Kapacita většího přístroje postačí pro vytápění dvou stanů, případně jedné haly. Menší přístroj REMKO AT 25 slouží pouze k vytápění a je určen pro malý stan. Jako palivo se používá motorová nafta nebo extra lehký topný olej. Spotřeba na 24 hodin je přibližně 2,85 l / h u silnějšího typu a 2,45 l / h u menšího. Uprostřed ubytovacího komplexu je osvětlovací vozík, který slouží k centrálnímu osvětlení základny. Jeho výhodou je, že má vlastní agregát pro výrobu elektrické energie. Pro místní osvětlení jsou použity osvětlovací balony. Jsou umístěny v prostoru WC, ošetřovny a logistického zabezpečení základny. Jsou napojeny na elektrickou síť základny. Jak jsme ale uvedli výše, ne všechny MZHP jsou již vybaveny právě těmito stany.

Umývárny a sprchy

Jsou umístěny na konci obývacího komplexu tak, aby umožňovaly očistu po použití WC a osobní hygienu jak pro ubytované, tak pro obsluhu základny. Zásobování vodou pro umývárnu může být vyřešeno cisternou umístěnou na podvozku Tatry 815. Je možné použít i samostatnou nádrž umístěnou na přívěsu. Jako sprchy jsou použity dva stany. Jako zdroj teplé vody slouží vozidlo T-815 ACHR 90, které po ukončení příjmu osob není na vstupu základny nutné. WC jsou částečně mimo oblast základny. Jsou použity hygienické buňky. V případě potřeby je možné použít i klasické polní záchody, nicméně se s nimi počítá opravdu jen jako s řešením extrémně krajní nouze.

Hospodářský blok

Stravování na základně je zabezpečeno polními kuchyněmi. Jsou to převážně vozidla V3S – POKA. Kapacita jedné POKY je přibližně 150 strávníků. Obsluhu jedné kuchyně zabezpečují dva kuchaři a jedna až dvě pomocné síly. Možnou alternativou k POKÁM jsou polní kuchyně PK 26. Před první kuchyní je stan s umývárnou, která slouží k provedení osobní hygieny před jídlem a k omytí jídelního nádobí. Jako zdroj pitné vody slouží ohřívač v POCE . Příslušenství kuchyní tvoří chladící přívěs CHP O,5 a přívěs na vodu C 180 V. Za těmito přívěsy je umístěna úpravna vody. V případě nutnosti je možno zabezpečit i úpravu nepitné vody, například z rybníka.

Charakteristika úpravny vody:

  • Jmenovitý výkon 2000 litrů za hodinu, krátkodobě až 4000 litrů
  • Rozvinutí do 30 minut
  • Obsluha: dvě osoby
  • PHM na 25 – 28 hodin


Výdej stravy se provádí přímo z vozidel a konzumace je možná buď v přístřešcích a nebo v jídelně, ta je umístěna v hale. Halu je možno rozdělit na dvě části, jídelna pro matky a děti a jídelna pro muže. Ta může být zařízena pro bufetové stravování.

Logistické zabezpečení základny

Je ubytovano stranou od MZHP. Je zde ubytována obsluha základny a parkována specializovaná vozidla pro zabezpečení chodu základny a pro provádění drobných oprav jak vozidel, tak zařízení základny. Je možno použít automobilní, případně ženijní nebo tankovou dílnu. Spojení zajišťuje spojovací uzel umístěný na vozidle PV3S – R3 S. Dosah spojení je ovlivněn členitostí terénu a povětrnostními podmínkami. Maximální dosah pro VKV činí asi 70 km a u krátkých vln pak 350 km. Součástí logistického zabezpečení je zajištění základny elektrickou energií. Jednotlivá specializovaná vozidla mají vlastní malé elektrocentrály s kapacitou od 1 do 3 KW. Pro zabezpečení základny slouží Elektrocentrála o výkonu 30 KW a 3 elektrocentrály o výkonu 4 KW.

Vojenský modulární stan s pneumatickou konstrukcí

Vojenský modulární stan s pneumatickou konstrukcí slouží k ubytování lidí, k uskladnění materiálů, potravinových zásob, nebo ke speciálním účelům – v závislosti na úpravě vnitřního prostoru stanu. Spojením více stanů pomocí koridorů lze sestavit jednotné seskupení. Stan je zařízen tak, aby bylo možno jednoduše připojit klimatizační zařízení, topný systém, elektrický systém a rozvod energie. Umožňuje rychlou přepravu, montáž a demontáž, přepravu vrtulníkem, opravy v terénu. Je spolehlivý a použitelný i v nepříznivém prostředí. Nevyžaduje častou a složitou údržbu.. Standardizace detailů a příslušenství umožňuje změnu modelů a úpravy. ZÚ Hlučín má k dispozici stany pouze látkové.

Smontovat stan dokáží 2 osoby za 10 minut. Po nafouknutí lze stan přemístit čtyřmi lidmi. Kapacita modulárního stanu je 12 –16 osob

Parametry:

  • uložení složeného stanu a příslušenství: v 10 vacích
  • rozměry vaku se složeným stanem bez příslušenství: 90 × 120 × 54 cm
  • rozměry postaveného stanu: 525 × 755 × 250 cm
  • rozměry vchodu stanu: 175 × 158 cm
  • odolnost stanu proti větru: do 120 km/h
  • vodotěsnost zachována při teplotách: – 20 ˚C až + 50 ˚C – déšť a sníh
  • odolnost materiálu stanu proti: oleji a benzinu, ohni, plísním, UVA
  • hmotnosti:
    stan180 kg
    tyče11 kg
    kolíky a kladivo24,5 kg
    souprava na nafouknutí9,5 kg
    protiprachové koberce15 kg
    elektrický systém16 kg
    přibližná celková váha256 kg

Základní složení stanu:

  • nosná konstrukce (4 pneumatické nosníky – oblouky, spojené rozpěrnými tyčemi z lehké slitiny zajišťující podélnou stabilitu)
  • krycí plachta
  • dno

Zdroj: 15. ženijní záchranná brigáda

-kow-

Sdílet