Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zářivě červenou Scanii dodala hasičům obce Černošice – Mokropsy firma Kobit, určena je pro velkoobjemové ha­šení

Velkokapacitní cisternovou automobilovou stříkačku na třínápravovém podvozku Scania dodala společnost Kobit-THZ jednotce SDH Černošice – Mokropsy. Zářivě červený vůz za 7 681 080 korun včetně DPH byl spolufinancován z Integrovaného operačního programu Evropské unie.

Podvozek

Třínápravové šasi Scania P 480 CB6×6EHZ je osazeno sníženou kabinou CP16. Pohání ho třináctilitrový motor DC13 o výkonu 480 koní splňující emisní normu Euro 5. Rychlost je elektronicky omezena na 85 km/h. Šestistupňová automatická převodovka je vybavena retardérem.

Pod předním nárazníkem je uchycena asanační lišta.

O stálou dodávku tlakového vzduchu a dobíjení akumulátorů se stará sdružená zásuvka Rettbox Air umístěná u dveří řidiče.

Ve dvoumístné kabině je namontována analogová radiostanice, druhý mikrofon a reproduktor je u obslužného panelu čerpadla v zadní části vozu.

O dobíjení svítilen a ručních radiostanice se starají vždy dva dobíjecí úchyty.

V zorném poli řidiče je displej vyhřívané couvací kamery.

Podvozek je upraven pro zvýšenou odolnost proti sálavému teplu, díky speciálním textilním návlekům na rozvodech vzduchu, paliva a elektroinstalaci odolá dlouhodobě teplotám do 200 °C, po dobu 15 minut až teplotám do 1 000 °C.

Nástavba

Nástavba je vyrobena z profilů ze slitiny lehkých kovů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení. Olepena je hliníkovým plechem.

O osvětlení okolí nástavby se starají LED světla zapuštěná do bočních stěn a zadního čela. Na obou bocích jsou stavoznaky signalizující množství vody a pěnidla v nádržích.

Ty jsou vyrobeny jako jeden celek z nerezavějící oceli. Scania veze 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla.

Na horní pochozí plošině nástavby je pevně uchycena lafetová proudnice.

Čerpadlo THZ 3000 o jmenovitém výkonu 3 000 litrů za minutu je vybaveno přiměšovacím zařízením s ruční regulací. Umístěno je v zadní skříni a je přístupné nahoru výklopnými dveřmi.

Rozměry vozu

Vozidlo je dlouhé 8 600 mm, vysoké 3 300 mm a široké 2 550 mm.

Sdílet