Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravští střelmistři využívají speciální technický automobil Iveco Daily s pohonem všech kol

Střelmistři Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje využívají pro svou vysoce specializovanou činnost technický automobil na podvozku Iveco Daily. Vůz jim dodala společnost Agrotec a.s. za 3 557 400 Kč včetně DPH. Zhotovitelem nástavby je Ivacar Ivančice.

Podvozek

Pro stavbu šestimístného technického automobilu byl použit podvozek Iveco Daily 70C17HD 4×4 s třílitrovým čtyřválcem o výkonu 126 kW splňujícím emisní normu Euro 6. Kabina je čtyřdveřová se šesti sedadly ve dvou řadách. Skrze manuálně řazenou převodovku jsou standardně poháněna kola zadní nápravy.

Celková hmotnost vozu je 6 700 kg.

Přečtěte siHasiči mají také střelmistry, zasahují při požárech nebo povodních

Hasiči mají v kabině k dispozici svítilny a radiostanice v dobíjecích úchytech, v zorném poli řidiče a velitele je displej navigace, nechybí ani vyhřívaná couvací kamera s infračerveným přisvícením.

Přípojka pro dobíjení akumulátorů je umístěna na levé straně u dveří řidiče, systém je dvouokruhový – pro akumulátory podvozku a pro spotřebiče v nástavbě.

Pod zadní řadou sedadel je shora přístupný úložný prostor. Mezi sedadly řidiče a velitele je umístěna vyjímatelná lednička.

V přední části podvozku je uchycen elektrický lanový naviják se šnekovou převodovkou v olejové lázni a s tažnou silou 35 kN a délkou lana 25 metrů.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby je vyrobena z hliníkových profilů a olepena plechem. Na každém boku je dvojice schrán s příslušenstvím krytá hliníkovými roletkami, pátý úložný prostor je přístupný zezadu. Další schrány jsou pod nástavbou před i za zadními koly. Rozměrné vybavení je uloženo na střešní pochozí plošině.

Do okapničky nástavby je zabudováno LED osvětlení okolí vozu.

Technický automobil je vybaven průtokovým ohřívačem vody se zásobníkem na 50 litrů. Zásobník je vybaven ukazatelem množství vody.

Na pravé straně vozidla je v prostoru nad horní obrubou umístěna ručně výsuvná markýza, která umožňuje vytvořit zastřešený prostor pro zasahující hasiče v případě nepříznivého počasí.

Sdílet