Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči – letečtí záchranáři slouží na letišti

Na základně Policie ČR byl zahájen zkušební provoz společné služby leteckých záchranářů Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje a osádek vrtulníků letecké služby PČR. Dva letečtí záchranáři HZS jsou ve službě přímo na letecké základně s potřebným vybavením, což umožní jejich okamžité nasazení.

Hasiči – letečtí záchranáři ode dneška slouží na základně Policie ČR na letišti v Brně-Tuřanech.

Na základně Policie ČR byl zahájen zkušební provoz společné služby leteckých záchranářů Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje a osádek vrtulníků letecké služby PČR. Dva letečtí záchranáři HZS jsou ve službě přímo na letecké základně s potřebným vybavením, což umožní jejich okamžité nasazení. Vrtulníky Policie ČR jim zajistí rychlou přepravu na místo zásahu a umožní jejich nasazení i v nepřístupném terénu.

Hasiči – letečtí záchranáři jsou vybaveni a vycvičeni na různé druhy zásahů, přednostně na záchranu osob z těžko dostupných míst za pomoci vrtulníku Bell 412, vybaveného palubním jeřábem. S pomocí vrtulníku mohou zasahovat také při likvidaci požárů v nepřístupných místech nebo při požárech výškových budov. Letečtí záchranáři mohou velmi rychle a účinně zasahovat rovněž u dopravních nehod na dálnicích a komunikacích, které bývají ucpané kolonami aut. Společná služba hasičů a policistů umožňuje i další technické zásahy, nebo rychlou přepravu specialistů s vybavením.

Pro záchranu osob z těžko dostupných míst jsou hasiči – letečtí záchranáři kromě základní lanové lezecké techniky vybaveni také zdravotnickým batohem a transportními nosítky. Při zásazích na vodě mohou použít i neoprenové obleky a další speciální výbavu. K účinných zásahům u dopravních nehod mají k dispozici také hydraulické vyprošťovací nářadí. K výbavě patří také dýchací přístroje.

Kromě vrtulníku Bell 412, který má palubní jeřáb a lze k němu připojit také hasící bambi vak, mohou letečtí záchranáři využít také policejní vrtulník EC 135. Tento stroj, vybavený termovizí, kamerami a zařízením pro přenos dat, je předurčen zejména k monitoringu terénu a k pátrání po osobách. Působnost osádek vrtulníků není pouze na území Jihomoravského kraje. Podle koncepce HZS ČR mohou hasiči a policisté zasahovat na celém území Moravy a Slezska a v části východních Čech.

V HZS Jihomoravského kraje je v současné době 24 leteckých záchranářů. V každé směně slouží nejméně tři, z toho dva na základně PČR v Brně-Tuřanech a další na centrální stanici v Lidické ulici v Brně. Společná letecká služba hasičů a policistů bude v pohotovosti dvanáct hodin denně vždy od 7 do 19 hodin. Poznatky ze zkušebního provozu obě složky vyhodnotí v polovině letošního roku.

Stejná služba již třetím rokem funguje na letišti v Praze-Ruzyni. Vrtulníky jsou velice efektivní v moderní záchranářské činnosti. Dobře vycvičené a vybavené skupiny leteckých záchranářů se mohou v krátkém čase dostat na místo události, účinně zasáhnout a zachránit ohrožené osoby v situacích, kdy je „standardní" záchrana pozemní cestou značně problematická. Použití vrtulníků má nezastupitelnou roli při realizaci zásahu, případně může zásah značně urychlit a zjednodušit.

Vrtulníky jsou k záchraně osob a k dalším zásahům v rámci HZS České republiky systémově využívány již od roku 1997. Letečtí záchranáři velmi účinně zasahovali zejména při povodních. Také jihomoravští hasiči – letečtí záchranáři spolupracují s leteckou službou Policie ČR již od 90. let. Před zahájením společné služby na brněnském letišti si s osádkami policejního vrtulníku vyzkoušeli téměř všechny druhy záchranářských činností a leteckých zásahů. Při společném výcviku absolvovali např. modelovou záchranu osob z lanovky a lomů v Moravském krasu, záchranu tonoucích na vodním díle Nové mlýny, nebo cvičnou evakuaci lidí při požárech výškových budov v Brně.

nprap. Jiří Buček
vedoucí leteckých záchranářů
HZS Jihomoravského kraje

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje 

-miw-

Sdílet