Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společné setkání záchranářů po tragickém pádu stromu ve Zlíně

Dva týdny po pádu stromu v centru Zlína se sešli společně záchranáři z řad hasičů, zdravotníků a strážníků městské policie. Společně chtěli zavzpomínat na otřesnou událost a společně si také projít zásah složek integrovaného záchranného systému.

Dne 6. 2. 2009 se setkali všichni záchranáři, kteří pomáhali po tragickém pádu stromu na skupinku chodců ve Zlíně.

Na úvod setkání uctili všichni záchranáři památku dvou zesnulých chlapců a přiznali si závažnost dopadu na celé město i samotné zasahující složky IZS.

Cílem setkání bylo pracovní vyhodnocení zásahu a postupů jednotlivých záchranářů a zúčastněných složek integrovaného záchranného systému. Díky videozáznamu, který byl pořízen bezprostředně po pádu stromu, měli záchranáři možnost detailně prozkoumat všechny kroky při poskytování první pomoci.

Více než devadesátiminutové hodnocení přineslo mnoho zajímavých a praktických poznatků, které budou aplikovány v praxi. Snahou záchranářů je stále zdokonalovat vzájemné postupy, zvláště u mimořádně náročných nebo tragických událostí.

Ze závěrů bylo patrné, že všichni zasahující byli se samotným výkonem pomoci na místě spokojeni. Jejich práce byla hodnocena jako vysoce profesionální a maximálně možná v daném místě a čase. Nové poznatky se týkaly především aplikace vzájemné komunikace mezi záchranáři, vyhrazení zasahovaného prostoru, ochrana postižených před veřejností a médii. Prodiskutována byla také vzájemná výměna informací a debriefing záchranářů po tak náročném zásahu. Záchranáři se shodli, že společná setkávání a vyhodnocování skutečných událostí prohlubuje vzájemnou spolupráci mezi složkami IZS.

Setkání se účastnila psycholožka HZS Zlínského kraje, která je stále v kontaktu s rodinami a s dalšími účastníky zlínského neštěstí. Sama záchranářům sdělila řadu postřehů, které mohou být využity při podobných událostech. Mezi účastníky setkání přišel i hasič, který na místě zasahoval a má osobní vazbu na obě postižené rodiny. I on se podělil o vlastní pocity a předal informace o prožitcích obou rodin po tragédii. Setkání se uskutečnilo v nových prostorách sídla Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje, které poskytlo výborné zázemí pro pracovní setkání i krátkou prohlídku.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet