Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Únanově převzali novou techniku, v garáži zaparkovala Tatra s Fiatem. Místo staré Avie

Neděle 19. března 2017 byla velkým dnem pro únanovské hasiče, kteří ještě do nedávna vyjížděli k zásahům pouze starým dopravním automobilem značky Avia. Právě v toto nedělní odpoledne převzali z rukou starosty obce novou cisternu na podvozku TATRA a dopravní automobil značky FIAT.

Vozidlo za přítomnosti Ing. Vojtěcha Fabíka, starosty obce, plk. Mgr. Radka Chromého, ředitele územního odboru Znojmo HZS Jihomoravského kraje a dalších hostů posvětil místní kněz Mgr. Stanislav Váša.

V rámci slavnostního odpoledne byla také předána medaile pro čestného člena SDH Únanov p. Františku Hanzalovi, který ve sboru působil v 50. a 60. letech.

Celkové náklady na pořízení techniky byly téměř 4 miliony korun, z čehož 1 400 000 Kč bylo financováno z dotačních titulů Jihomoravského kraje a Ministerstva financí ČR.

Repasovaná cisternová automobilové stříkačka byla dodána společností ANZA s.r.o., která kompletně přepracovala původní klasickou CAS 32 dle požadavků únanovských hasičů. Původní třínápravový podvozek s dvanáctiválcovým atmosférickým motorem zn. TATRA byl po celkové opravě osazen prodlouženou kabinou pro 6 hasičů.

Kabina obsahuje mimo jiné i sedadla s integrovaným uchycením dýchací techniky, úložné prostory pro náhradní lahve dýchacích přístrojů a nabíjecí stanice pro svítidla a radiostanice.

Nástavba byla vyrobena zcela nově a uveze kromě 7 000 litrů vody také veškeré potřebné požární vybavení, které je umístěné ve čtyřech skříních po boku, na zádi vozu a ve dvou střešních boxech.

Na nástavbě je také umístěn osvětlovací stožár s pneumatickým vysouváním a lafetová proudnice. Přední část vozidla je vybavena asanační lištou ovládanou z místa řidiče.

Pro zlepšení viditelnosti byla instalována světla typu Predator nejen v přední masce, ale i na bočních stranách a zádi vozidla. Srdcem vozidla je klasické celobronzové čerpadlo o výkonu 3 200 litrů/min při tlaku 0,8 MPa, na které je napevno připojeno zařízení pro prvotní zásah se stálotvarou hadicí o délce 60 m.

Dopravní automobil byl dodán firmou SAP spol. s r.o. Zcela nový vůz značky FIAT byl vybaven potřebným vybavením, aby vozidlo splňovalo certifikaci pro kategorii DA L1Z.

Lukáš Tomášek
velitel JPO Únanov
Sdílet