Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oxid uhelnatý je neviditelný zabiják

Dne 6. února 2009 ve 21.07 hodin byli hasiči z Ústí nad Orlicí přivoláni zdravotnickou záchrannou službou do České Třebové-Parníku, kde v rodinném domě mělo být v koupelně utonulé dítě.

Dne 6. února 2009 ve 21.07 hodin byli hasiči z Ústí nad Orlicí přivoláni zdravotnickou záchrannou službou do České Třebové-Parníku, kde v rodinném domě mělo být v koupelně utonulé dítě. Při příjezdu hasičů na místo události, měli již zdravotníci desetiletého chlapce vytaženého z vany a prováděli oživovací pokusy. Hasiči ihned vypnuli karmu a začali s měřením koncentrace oxidu uhelnatého. Při prováděném měření začali hasiči objekt odvětrávat. Dvěma přístroji hasiči zjišťovali koncentraci jedovatého plynu a naměřili až 350 jednotek ppm. Chlapec byl převezen na ARO do Nemocnice Ústí nad Orlicí.

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin v důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.

Hasiči stále upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém.

Ilustrační foto.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-miw-

Sdílet