Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Velkém Ořechově hořely dva domy, při požáru se nadýchalo zplodin šest osob

V sobotu před půlnocí přijal operátor tísňové linky krajských hasičů oznámení o požáru střechy a garáže rodinného domu v centru obce Velký Ořechov. Jako první na místo požáru dorazili místní dobrovolní hasiči a profesionální hasiči ze stanice Luhačovice. Následně se připojovaly další jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů, které byly na místo vyslány operačním střediskem.

Na likvidaci požáru se tak celkem podílelo deset jednotek, osm cisternových automobilů, automobilní žebřík a protiplynový kontejnerový automobil.

V době příjezdu prvních jednotek byla plameny zasažena celá střecha a průjezd jednopodlažního domu včetně zaparkovaného vozidla. Požár se dále šířil na hospodářské přístavby a mezerou mezi střechou a štítovou stěnou i do podkroví sousedního rodinného domu. Vzhledem k rozsahu požáru a počtu nasazených jednotek byl v 00:22 hodin vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Část zasahujících hasičů vybavených dýchací technikou vnikla do zasažených objektů a další část hasila hořící střechy z vnějšku budov. Po nasazení několika vodních proudů, včetně dvou vysokotlakých, se hasičům podařilo dostat dnes v 01:46 hodin požár pod svou kontrolu a zabránit jeho dalšímu šíření. Hašení znesnadňoval nárazový vítr a v podkroví rodinného domu, na který se požár rozšířil, i hustý kouř a vysoké teplo naakumulované pod střešním pláštěm. K odvětrání objektů hasiči nasadili také přetlakovou ventilaci.

V 04:46 hodin ohlásil velitel zásahu likvidaci požáru a nasazené jednotky se začaly postupně vracet na své stanice a zbrojnice. Jako dohlídka zůstali na místě události místní dobrovolní hasiči.

V době vzniku požáru se v objektu nacházely tři dospělé osoby a tři děti. U všech došlo k intoxikaci zplodinami hoření. Po prvotním ošetření byli všichni transportováni zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice.

V průběhu dopoledních hodin se vyšetřovatelům podařilo upřesnit místo vzniku rozsáhlého požáru a následně i jeho příčinu. Za vznikem požáru stála technická závada elektroinstalace v motorovém prostoru vozidla zaparkovaného v průjezdu domu.

Vyšetřovatel také předběžně stanovil výši škody na obou objektech. Ta se pohybuje okolo 2 500.000 korun. Zásahem hasičů se podařilo zachránit další majetek v odhadované výši 1 500.000 korun.

Profesionální hasiči dovezli v dopoledních hodinách na místo také pět vysoušečů a plachtu na provizorní zakrytí požárem zničené střešní konstrukce domu.

Zasahující jednotky:

HZS Zlínského kraje:

  • Luhačovice, Uherský Brod, Uherské Hradiště, Zlín

JSDHO

  • Velký Ořechov, Luhačovice, Březůvky, Provodov, Hřivínův Újezd, Pašovice
por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet