Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zřejmě hra dětí s ohněm připravila hasiče ze Zdic o nedělní oběd

V neděli 26. března asi dvacet minut po jedenácté hodině přijalo operační středisko HZS Středočeského kraje telefonát o požáru stohu u Zdic na Berounsku.

Událost se stala v těsné blízkosti zemědělského podniku mezi Zdicemi a Knížkovicemi. Na místo byly vyslány profesionální jednotky z Berouna a Hořovic, kterým vyjeli na pomoc dobrovolní hasiči ze Zdic a Králova Dvora.

Při příjezdu jednotek byl stoh z velkých kulatých balíků lisované slámy už prakticky celý v plamenech a rozvoj požáru podporoval poměrně silný vítr. Z rozhodnutí velitele zásahu se část jednotek soustředila na lokalizaci požáru a druhá část hasičů se pomocí několika proudů zaměřila na ochranu přilehlého kravína, kde bylo ustájeno asi sedmdesát kusů skotu, a dalších hospodářských bu­dov.

Na místo se dostavil také majitel, který zajistil čelní nakladač na rozhrabování stohu, ve kterém bylo zasaženo kolem padesáti balíků slámy. Požár se podařilo lokalizovat ve velmi krátkém čase asi patnácti minut, ale další likvidace plamenů byla vzhledem k rozsahu požáru neefektivní. Po dohodě s majitelem se proto nechal zbytek stohu kontrolovaně vyhořet a veškerá činnost směřovala k ochraně okolí.

Do večerních hodin zůstala na místě na dohled zdická dobrovolná jednotka, ostatní se vrátily na základny. Po 20. hodině, kdy už byl stoh téměř vyhořelý, pak hasiči ze Zdic požářiště prolili vodou a nahlásili likvidaci události.

Předběžná škoda na slámě byla předběžně vyčíslena na pět tisíc korun, uchránit se podařilo hlavně sousední kravín v hodnotě cca 300 tisíc korun. Podle vyšetřovatele byla příčinou vzniku požáru s největší pravděpodobností hra dětí s otevřeným ohněm.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet