Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen při požáru lesa v Brdech, hořelo na bývalé dopadové ploše Jordán

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen při požáru lesa u Malé Vísky v oblasti mezi Hořovicemi a Příbramí, v Brdech. Kromě hasičských cisteren s hašením pomáhal také vrtulník.

Zdejší vřesoviště unikátního rozsahu vznikla na dopadových plochách zrušeného vojenského prostoru Brdy odlesněním a dlouholetým působením požárů a mechanického narušování půdy během vojenských cvičení. Dnes jsou součástí nejcennější I. zóny chráněné krajinné oblasti.

Vřesovištím požáry neškodí, řízené vypalování je dokonce součástí plánu péče o tato jedinečná místa. Podstatný je však rozdíl mezi živelně vzniklým požárem a řízeným vypálením.

Při živelném požáru není šíření ohně pod kontrolou a mohou tak být ohroženy i okolní porosty. Hasičům se dnes naštěstí podařilo včas zasáhnout a oheň se nerozšířil do lesa,

konstatuje Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Brdy.


Dnešní požár mohl mít nedozírné následky. Věříme však, že přispěje k řešení požárního rizika na bývalých dopadových plochách, které jsou daleko od civilizace s nedostatkem vody pro hašení a s velkým množstvím uschlých rostlin.

Pokud bychom ve větší míře využívali řízených požárů, přispěje to k významnému snížení požárního rizika a zároveň napomůže i zachování unikátních vřesovišť,

dodává Bohumil Fišer.

Sdílet