Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru zemřel pes, který požár způsobil

Dne 7. 2. 2009 ve 22:25 hod. byli hasiči informováni o požáru sklepa domu v Buchlovicích. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Buchlovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru ve sklepě a kotelně rodinného domu.

Už při příjezdu hasičů byl vidět valící se kouř ze sklepa a kotelny. V dýchacích přístrojích hasiči pronikli k hořící hromadě dřeva. Požár se jim podařilo rychle lokalizovat i uhasit. Po sražení plamenů byla kotelna postupně odvětrávána, prohořelé topivo museli hasiči vynášet a dohašovat. Zásahem se podařilo zabránit dalšímu rozšíření požáru a ochránit další majetek.

Při likvidaci požáru byl v kotelně nalezen mrtvý pes majitelů. Kokršpaněl zemřel na následky udušení kouřem, když se nemohl dostat z uzavřených sklepních prostor domu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Uherského Hradiště bylo místo požáru ohledáno. Majitel uvedl, že v podvečer přikládal do kotle na tuhá paliva a připravoval topení na noc. Poté odešel do práce. Kolem dvacáté hodiny se domů vrátila jeho dcera a o dvě hodiny později zaslechla nepřestávající a naléhavé vytí psa.

Když mladá žena sešla z obytné části domu do sklepa, tak se na ni vyvalil silný kouř. Sama nedokázala požár uhasit, ani zachránit uzavřeného psa. Na pomoc museli vyjet hasiči.

V zimních měsících přebýval pes v kotelně, kde měl svůj pelech na starém koberci. Spal vedle hromady dřeva, papírů a pilin. V tomto místě bylo také zjištěno ohnisko vzniku požáru. Podrobné ohledání místa požáru, a postupné vylučování všech možných příčin a verzí, dovedlo vyšetřovatele k překvapivému, avšak jedinému logickému a možnému vysvětlení.

Vyšetřovatel se domnívá, že pes roztahal na své srsti od kotle žhavé uhlíky, které zanesl do pilin a hromady dřeva u pelechu. Následně došlo k požáru uskladněného topiva. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 20.000 Kč.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet