Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Video: Hořící objekt s textilním odpadem hasiči nechávají vyhořet

V sobotu 7.února jednotka SDH Frýdlant krátce po 21. hodině, ještě jednou vyjela k rozsáhlému požáru objektu bývalé sušičky obilí do Boleslavi u Černous.

V sobotu 7.února jednotka SDH Frýdlant krátce po 21. hodině, ještě jednou vyjela k rozsáhlému požáru objektu bývalé sušičky obilí do Boleslavi u Černous.

Na místo okamžitě vyjelo osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Po příjezdu na místo zásahu bylo průzkumem zjištěno, že se jedná zřejmě o nelegální skládku německého odpadu. Plocha objektu o rozloze zhruba 50 × 30 metrů ,byla celá zasažena požárem.

Na lokalizaci požáru velitel zásahu ihned nechal nasadit několik útočných proudu a zřídila se dálková doprava vody z nedaleké řeky Smědé. Po rozhodnutí velitele štábu se přerušili hasební práce a na požár se začalo jen dohlížet, aby se dál nerozšiřoval. V ranních hodinách se rozhodne, jak dále pokračovat s likvidací tohoto nelegálního odpadu.

V tuto chvíli jsou stále na místě zasahující hasiči.

Josef Šperl
Velitel jednotky SDH Frýdlant

foto: David Modrý

Dále tisková zpráva:

Požár bývalé hospodářské budovy v části Boleslav obce Černousy ve Frýdlantském výběžku byl ohlášen na operační středisko HZS Libereckého kraje v sobotu 7. února 2009 několik minut po 21. hodině. Ohlašovatel oznámil, že se jedná o budovu plnou hořícího textilního odpadu. Operační důstojník na místo požáru vyslal jednotku profesionálních hasičů z Raspenavy spolu s dobrovolnými hasiči obcí Višňová, Habartice a Pertoltice. Později byly na místo vyslány další posilové jednotky HZS Libereckého kraje ze stanice Liberec a SDH obcí Raspenava, Frýdlant a Dolní Řasnice.

Při příjezdu hasičů byl již zděný hospodářský objekt zcela zasažen ohněm. Objekt měl propadlou střechu a hromady uskladněného textilního odpadu prohořely již do značné hloubky. Asi ve vzdálenosti 15 metrů od hořící budovy se nacházela trafostanice. Hasiči se soustředili ihned na její ochlazování a na žádost operačního střediska byl pohotovostní službou ČEZ odpojen přívod elektrické energie.

Mezitím operační důstojník o celé záležitosti informoval starosty okolních obcí i zástupce České inspekce životního prostředí Libereckého kraje. Po zhodnocení situace na místě rozhodl operační důstojník o kontrolovaném dohoření odpadu. Jedním z hlavních důvodů bylo možné znečištění řeky Smědá, které protéká v blízkosti objektu, pokud by při hasebních pracích bylo na požár použito smáčedlo. Hasičské jednotky ve spolupráci se starosty obcí informovali obyvatele přilehlého území o vzniklé situaci. Zároveň doporučili omezit vycházení a větrání, neboť se zplodiny hoření vlivem měnícího se směru větru rozptylují do okolí. Zákaz větrání a zbytečného pohybu venku bude platit pro občany žijící v okolí hořící skládky až do pondělí.



V půl dvanácté byla ponechána na místě dobrovolná jednotka z Višňové, které celou noc hlídala hořící objekt. O střídání se starali další dobrovolní hasiči z Habartic a Pertoltic.

V průběhu sobotní noci a dnešního rána bylo na místo vysláno 14 cisternových vozů, 7 velitelských a dopravních vozů a automobilový žebřík SDH obce Frýdlant. Vzhledem k nepříznivým klimatickým podmínkám byl na místo vyslán také týlový kontejner ze stanice Liberec, který poskytuje útočiště hlídku držícím hasičům.

Zítra ráno bude na místě svolána pracovní skupina složená se zástupců Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, starostů a pracovníků odboru životního prostředí, kteří rozhodnou o dalším postupu.

V Libereckém kraji se nejedná o první případ tohoto typu. V roce 2008 hořela například po několik květnových dnů skládka odpadu v Košťálově. V květnu a na konci srpna roku 2007 jednotky požární ochrany zasahovaly u série požárů v objektu plného balíků textilního odpadu v Dolní Řasnici ve Frýdlantském výběžku.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí HZS Libereckého kraje 



Foto: velitel JSDH Frýdlant a David Modrý
Video: David Modrý

-kow-

Sdílet