Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chaty v rekreační oblasti mezi Masečínem a Štěchovicemi způsobil škodu téměř za dva miliony

Ve středu 29. března tři minuty před tři čtvrtě na jedenáct před polednem byl na linku tísňového volání HZS Středočeského kraje ohlášen požár chaty v rekreační oblasti mezi Masečínem a Štěchovicemi v okrese Praha-západ.

K místu události byly vyslány jednotky profesionálních hasičů ze stanic Jílové a Dobříš a jednotky SDH obcí Davle, Hradištko, Štěchovice a Masečín. Zároveň ze stanice Řevnice vyjel velitel čety a z Příbrami vyšetřovatel požárů. Během jízdy k zásahu bylo upřesněno, že chata se nachází ve stráni na velice špatně přístupném místě.

V době příjezdu první jednotky byla dřevěná patrová chata o rozměrem 10 × 10 metrů požárem už zcela zasažena a podle dostupných informací se uvnitř objektu nikdo nenacházel. Hasiči museli k požáru kvůli nedostupnosti techniky nejprve rozvinout dopravní vedení v délce přes 200 metrů a následně byl z rozdělovače prováděn zásah pomocí tří C proudů v dýchací technice.

Majitelka chaty se ještě před příjezdem hasičů snažila požár uhasit, což se jí nepodařilo, ale alespoň z chaty vynesla část vybavení. Při tom se však intoxikovala kouřem a musela být ošetřena přivolanou zdravotnickou záchrannou službou, která jí následně transportovala do nemocnice.

Požár se hasičům podařilo lokalizovat několik minut po půl jedné. Následovalo rozebírání konstrukce, vyhledávání skrytých ohnisek pomocí termokamery a jejich dohašování. Likvidaci požáru nahlásil velitel zásahu krátce po 15. hodině.

Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 1,7 milionů korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, ale jako jedna z možných verzí byla stanovena závada na komínovém tělese.

Sdílet