Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rekonstruovaná Tatra 815 s prodlouženou kabinou dorazila z Kobitu dobrovolným hasičům do Rychvaldu

Společnost Kobit-THZ provedla technické zhodnocení cisternové automobilové stříkačky na podvozku Tatra 815 PR2 pro jednotku sboru dobrovolných hasičů z Rychvaldu.

S financováním městu Rychvald pomohl Fond zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Podvozek

V rámci rekonstrukce proběhla výrazná úprava podvozku původního automobilu. Změnilo se umístění polohových ventilů na zadních nápravách pro bezpečnější jízdu v terénu a přibyly příčné stabilizátory.

Úpravou bylo dosaženo vyšší brodivosti – Tatra nyní dokáže projet klidnou vodou až do hloubky 1 200 milimetrů. Samozřejmostí byla výměna všech světel pod čárou brodivosti za vodotěsné.

To si vyžádalo i výměnu předního nárazníku, včetně nově řešených předních nástupních schůdků. Na nárazníku je uchycen lanový naviják, pod ním asanační lišta se třemi hubicemi.

Vyměněna byla kabina – a to za prodlouženou čtyřdveřovou šestimístnou verzi se dvěma řadami sedadel ve směru jízdy. Přibylo druhé nezávislé topení určené právě pro zadní část kabiny.

Rozvody tlakového vzduchu, elektrické vodiče a rozvody paliva, které nejsou běžně kryty samotnou podvozkovou částí, byly upraveny pro zvýšení odolnosti vůči sálavému teplu až do 200 °C. Po dobu 15 minut odolají tyto části teplotám až do 1000 °C.

Zásuvka pro dobíjení akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu je umístěna na levé straně kabiny u dveří řidiče. Po nastartování se samočinně odpojí.

Nástavba

Karoserie účelové nástavby je zcela nová, osvětlení jejího okolí zajišťují částečně zapuštěná světla.

Nádrže na hasivo tvoří jeden celek. Tatra v nich uveze 6 000 litrů vody a 360 litrů pěnidla.

Zcela nové je čerpací zařízení, jeho jmenovitý výkon je 3 000 litrů za minutu v nízkotlakém a 150 litrů za minutu ve vysokotlakém režimu. Pěnotvorné zařízení je vybaveno ručně nastavitelnou regulací.

Součástí nástavby je teleskopicky výsuvný osvětlovací stožár se čtyřmi LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů.

Lafetová proudnice je odnímatelná, její průtok je 2 000 litrů za minutu.

Sdílet