Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět jednotek hasičů hasilo požár rodinného domu v Kostelanech nad Moravou na Uherskohradišťsku

1. dubna 2017 v 15:24 hodin přijali hasiči oznámení, že ze dveří rodinného domu vychází hustý dým. Bojovat s plameny vyjela jednotka profesionálních hasičů z požární stanice Uherské Hradiště, a dále jednotky dobrovolných hasičů z Kostelan nad Moravou, Nedakonic, Boršic a Kudlovic. Dohromady vyjelo k požáru šest automobilových stříkaček a jeden protiplynový kontejner.

Průzkumem hasiči zjistili, že požár vznikl v přízemí domu, v kuchyni, a odtud se rozšířil na střechu rodinného domu. U domu byl majitel domu, který byl popálený na hlavě a na obou rukou. Hasiči mu poskytli předlékařskou pomoc a později ho předali do péče zdravotnické záchranné služby.

Sanitka zraněného muže odvezla do nemocnice k dalšímu vyšetření. V blízkosti střechy je umístěno vedení nízkého napětí, proto si velitel zásahu přes operačního důstojníka povolal pohotovostní službu správce sítě.

Po odpojení napětí hasiči s několika útočnými proudy vody uhasili plameny. Zakouřené prostory odvětrávali přetlakovým ventilátorem. Po celou dobu pohybu na požářišti pracovali v dýchacích přístrojích. Na střechu se hasiči dostali jen za pomocí nastavovacích žebříků.

Po uhašení plamenů zkontrolovali s termokamerou teplotu stavebních konstrukcí hořícího domu, a také teplotu stavebních konstrukcí mezi hořícím domem a sousedním rodinným domem. Následně začali rozebírat konstrukci střechy. S motorovou pilou přeřezávali ohořelé trámy krovu. Zbytky střechy nakládali do přistaveného kontejneru a na vlečku traktoru.

Na místo požáru se dostavil vyšetřovatel hasičů a Policie České republiky.

Příčina požáru zůstává v šetření hasičů, kteří v současné době pracují s několika verzemi. Ty budou po výslechu majitele postupně prověřovány.

Požárem došlo k celkovému zničení střechy rodinného domu, k poškození stavebních nosných konstrukcí a elektroinstalace.

Škoda způsobená požárem byla vyčíslena v předběžné výši 500 000 korun. Včasným zpozorováním a zásahem byly uchráněny hodnoty v předběžné výši 2 000 000 korun.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet