Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zabránili u obce Liptál na Vsetínsku rozšíření požáru do lesa, majitel pozemku se při hašení popálil

Požár travního porostu v Liptálu, lokalita Hluboká, byl hasičům ohlášen v 10:11 hodin. K uhašení plamenů byla vyslána jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína, a také jednotky dobrovolných hasičů ze Vsetína, Jablůnky, Liptálu a Valašské Polanky. Hasiči vyjeli celkem se sedmi automobilovými stříkačkami a jedním dopravním automobilem.

Hasiči při příjezdu zjistili, že oheň se rychle šíří směrem k patnáctiletému smrkovému lesu. Vytvořili několik útočných proudů vody a snažili se zamezit co nejrychleji dalšímu šíření plamenů. V boji s plameny jim pomáhali i majitelé pozemků. Na místě požáru byla potřeba velkého množství vody. Hasiči uvítali, že v dané lokalitě byla menší vodní nádrž.

Od nádrže vytvořili dálkovou dopravu vody do automobilových stříkaček. I přes výškové rozdíly terénu zabránili hasiči v 10:57 hodin dalšímu šíření požáru a začali dohašovat zbylá ohniska. Hasební práce skončily v 11:18 hodin.

Při hašení se zranil jeden z majitelů na pravé paži. Velitel zásahu nechal povolat zdravotnickou záchrannou službu, která muže odvezla k dalšímu vyšetření do nemocnice.

Na místo požáru se dostavil vyšetřovatel hasičů a policie.

Požár byl na ploše asi jednoho hektaru. Plameny zničily výsadbu tříletých smrků.

Škoda vzniklá požárem nebyla prozatím vyčíslena. Včasným zásahem byl uchráněn lesní porost v předběžné výši 100 000 korun.

Příčinou požáru je nedbalostní jednání dospělých při používání otevřeného ohně.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje
Sdílet