Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři jednotky dobrovolných hasičů se v Litvínově zúčastnily výcviku na téma vyprošťování zavalených osob

Čtyři jednotky dobrovolných hasičů na Mostecku se v Litvínově zapojily do speciálního školení a výcviku na téma vyprošťování osob zavalených v sutinách zbořených domů. K tomu účelu hasičům posloužily právě zdemolované bývalé ubytovny v Litvínově.

Šlo o školení jednotek dobrovolných hasičů z Litvínova, Horního Jiřetína, Meziboří a Lomu. Touto akcí chceme utužit spolupráci mezi dobrovolnými hasiči na Mostecku.

V rámci cvičení jsme na akci pozvali také služební kynology z Mostu a Klášterce nad Ohří. Školení se zúčastnili rovněž studenti z hamerské školy, kteří nám posloužili jako figuranti a hráli zavalené zraněné osoby,

Rád bych také poděkoval vedení města Litvínov a místní firmě Aqua, která nám umožnila vstup do areálu demolice objektů bývalých ubytoven u Bílého sloupu,

řekl organizátor školení Tomáš Stanko z JSDH Litvínov.

Nad správným poskytováním předlékařské první pomoci následně dohlíželi záchranáři ze Žatce.

Na čtyři desítky hasičů v rouškách přes obličej po průzkumu musely najít šest „zraněných“ zavalených figurantů. Zatímco některé zraněné hasiči záhy nalezli na chodbách bývalé ubytovny, jiní lidé zůstali „uvězněni“ pod sutinami zbořených objektů. Je pak museli „vyštěkat“ služební psi. Teprve poté nastoupili hasiči, kteří zavalené osoby „vyhrabali“ z trosek domů.

Závěrem školení se pak všichni dobrovolní hasiči mohli zapojit do nácviku správného postupu resuscitace.

Milan Vobořil / JV PRESS
JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet