Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Znojemsku cvičně zachraňovali návštěvníka z podzemí

Tři hasičské jednotky se dne 5. dubna 2017 dopoledne zapojily do taktického cvičení složek IZS ve Znojmě. Návštěvník adrenalinové podzemní trasy během prohlídky zkolaboval a bylo nutné jej z podzemí vyprostit.

Znojemské podzemí patří k unikátním historickým památkám nejen v České Republice, ale i v rámci střední Evropy. Jedná se o systém podzemních chodeb a sklepů, který je dlouhý téměř 27 km a má až 4 patra.

Průvodce turistů nejprve poskytnul první pomoc zraněné osobě a poté se přemístil ke kontrolnímu prostoru, kde za pomocí místního telefonu událost oznámil na linku 112. Cestu ke zraněné osobě vyznačil pomocí chemického světla.

Na místo vyjela jednotka HZS ze Znojma a dobrovolní hasiči obcí Suchohrdly a Chvalovice. Hasiči a záchranáři společnými silami zajistili zraněnou osobu a následně ji transportovali na povrch. Závěrečné vyzdvižení osoby se podařilo pomocí prostředků lezecké skupiny Znojmo.

Přibližně hodinového cvičení se účastnily dvě desítky hasičů. Cílem celé akce bylo prověření připravenosti hasičů na činnosti v obtížně přístupném terénu. Vyzkoušely se technické možnosti transportu ve stísněných podzemních prostorech.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet