Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Želechovičtí hasiči nespáchali trestný čin

Jak jsme již na našem serveru informovali, zlínští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality vedli trestní řízení vůči velitelům dvou jednotek sboru dobrovolných hasičů. Jednak proti veliteli jednotky dobrovolných hasičů v Želechovicích, jednak proti veliteli jednotky dobrovolných hasičů v Želechovicích – Pasekách.

Jak jsme již na našem serveru informovali (viz článek Město viní hasiče ze zpronevěry), zlínští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality vedli trestní řízení vůči velitelům dvou jednotek sboru dobrovolných hasičů. Jednak proti veliteli jednotky dobrovolných hasičů v Želechovicích, jednak proti veliteli jednotky dobrovolných hasičů v Želechovicích – Pasekách. Magistrát města Zlína na ně podal trestní oznámení kvůli podezření z trestného činu zpronevěra hasičské techniky, konkrétně dvou požárních vozů.

Policisté minulý týden toto trestní stíhání odložili s tím, že dobrovolní hasiči nespáchali žádný trestný čin.

Policejní komisař, který měl případ na starosti, se podrobně zabýval všemi okolnostmi a aspekty prověřovaného trestního oznámení. Vyhodnotil listinné materiály, úřední záznamy a získal také stanoviska obou stran sporu. Zjistil, že nebyly splněny všechny znaky skutkové podstaty uvedeného trestného činu. Například se nepodařilo prokázat, že by dobrovolní hasiči užívali přisvojená auta v rozporu s účelem, ke kterému jim je město Zlín svěřilo a nebyl prokázán trvalý prospěch z užívání věci. Za zpronevěru se nedá považovat pouhé nedodržení lhůty vrácení svěřené věci.

Jednoznačným vlastníkem obou požárních vozidel je Statutární město Zlín, ale vypořádání obou stran je soukromoprávní záležitostí Želechovic a Zlína, nikoli trestně právním sporem, který může řešit Policie ČR. Pokud k vypořádání skutečně nedojde, město Zlín se může s žalobou obrátit přímo na civilní soud.

por. Ing. Jana Bartíková, PČR

Ilustrační foto - skutečnosti uvedené na snímku nemusí ani vzdáleně připomínat skutečnost

-kow-

Sdílet