Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U požáru v Javorníku na Jesenicku zasahuje šest jednotek hasičů včetně mezistátní pomoci polských kolegů

Šest jednotek hasičů včetně mezistátní pomoci polských kolegů se postupně podílelo na likvidaci požáru ve větší skladovací hale s uloženou slámou a peletami v Javorníku na Jesenicku. Oznámení o požáru převzalo operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v pátek 7.dubna krátce po šestnácté hodině.

Prvotní odhady naznačovaly zahoření na větší ploše, včasným zásahem hasičů se však podařilo ničivému počínání plamenů zamezit a uchránit podstatnou část skladovaného materiálu.

K místu události ihned vyrazila jednotka profesionálních hasičů požární stanice Jeseník. Odtud vyjela dvě cisternová vozidla. Návazně na to výšková technika a vozidlo se zásobou dýchací techniky. Z řad dobrovolných jednotek pak k požáru zamířili místní hasiči Javorník, Bílý Potok a Vlčice u Jeseníku. V rámci mezistátní pomoci přijeli na místo také polští hasiči z Paczkówa.

Hasiči ve velmi krátkém čase zamezili většímu rozšiřování. Část balíků se podařilo pomocí nakladače vyvozit mimo prostory, nicméně požárem postižené části se musí nechat kontrolovaně vyhořet, bohužel s vedlejším efektem a to poničením střešní krytiny.

Z tohoto důvodu musí být provedena změna a způsob dohledu. Zásah i nadále pokračuje a předpoklad přítomnosti jednotek pro dohled u požářiště je na několik dalších hodin.

V tuto chvíli neznáme přesnou příčinu vzniku požáru. Majitel se prozatím k požářišti nedostavil (občan cizí státní příslušnosti) a proto není ani vyčíslena vzniklá škoda.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet