Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě bronzové medaile získal HZS Pardubického kraje na soutěži Jičínský hasič přežívá

V první květnový den se na Valdštejnově náměstí v Jičíně uskutečnila soutěž „Jičínský hasič přežívá“. Závodníci byli rozděleni do čtyř kategorií. Mezi nejtvrdšími hasiči byli i dva profesionální hasiči ze stanice v Pardubicích, a to Ondřej Pavlík v kategorii do 40 let a Oldřich Šmatera závodil v kategorii nad 40 let.

Soutěžící měli za úkol zvládnout hned několik disciplín – po žebříku museli soutěžící vystoupat na lešení a vytáhnout 2 ks hadic na plošinu, potom sestoupit dolů. Dále provést 60 úderů do hammer boxu střídavě nahoru a dolů. Přenést 2 ks barelů o hmotnosti asi 20 kg a odložit na stanovené místo. Přemístit 80 kg figurínu na určené stanoviště.

Uchopení figuríny bylo povolené pouze tzv. Raitekovým úchopem. Nakonec uchopit uzavíratelnou proudnici zavodněného vedení dvou hadic „C“ a natáhnout ji za vyznačenou čáru a stisknout časomíru. To vše v plném zásahovém oděvu a dýchacím přístrojem na zádech.

Všechny disciplíny ve skvělém čase zvládl Ondřej Pavlík a získal bronzovou medaili ve své kategorii. Oldřich Šmatera ve své kategorii též zabodoval a obsadil třetí místo.

Oběma nejtvrdším hasičům patří velká gratulace.

Sdílet