Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči stavěli čtyři norné stěny na Odře po úniku ropné látky, vyjelo šest jednotek

Šest jednotek profesionálních (HZS MSK) a dobrovolných hasičů z Ostravy a Bohumína se zapojilo v úterý 11. 4. 2017 ráno a dopoledne do instalace a kontroly celkem čtyř norných stěn na řece Odře kvůli úniku neupřesněné ropné látky nedaleko jezu v Ostravě-Lhotce. Hasičům se už u Lhotky podařilo zachytit značnou část úniku, není dosud zaznamenán úhyn ryb ani jiných vodních živočichů.

Ropnou látku, rozlitou po hladině řeky Odry u jezu ve Lhotce, zjistil pracovník státního podniku Povodí Odry v úterý ráno. Přivolaní hasiči začali ihned – na třech místech – v Ostravě-Lhotce (2), Ostravě-Hrušově (1) a Bohumíně (1) – stavět našikmo celkem čtyři norné stěny a doplňovat je speciálním nasákavým sorbentem, určeným pro vodní hladinu.

Brzy byl zjištěn zdroj, odkud ropná látka vytékala, a výtok byl zcela zastaven. Norné stěny si ještě před úterním polednem převzali pracovníci Povodí Odry. Instalovány budou minimálně dva dny. Žádnou mimořádnou situaci již ale nepředpokládáme.

O vývoj situace na české části Odry se zajímali také polští hasiči, kteří se přijeli informovat ke třetímu stanovišti českých hasičů vedle hraničního přechodu mezi Starým Bohumínem a polskými Chalupkami.

Do instalace a údržby moderních norných stěn se zapojily čtyři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Ostrava-Přívoz, Ostrava-Fifejdy, Ostrava-Zábřeh a Bohumín, společně s nimi dvě jednotky dobrovolných hasičů – Ostrava-Radvanice a Starý Bohumín.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet