Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Krašovická cisterna se dočkala opravy, s financováním obci pomohl Plzeňský kraj

Cisternová automobilová stříkačka CAS 25 na podvozku Škoda 706 RTHP slouží hasičům v Krašovicích od roku 2007, kdy ji obec zakoupila od jednotky z Konstantinových Lázní na Tachovsku. Léta užívání se však na voze výrazně podepsala, krašovičtí tak přistoupili k opravě.

Cisternová automobilová stříkačka CAS 25, je požární automobil určený k přepravě požárního družstva s příslušenstvím potřebným k provedení požárního zásahu vodou nebo pěnou.

Automobil je dlouhý 7 550 mm, široký 2 435 mm a vysoký 2 870 mm. Jeho pohotovostní hmotnost je 9 200 kg, celková pak 13 570 kg.

Vůz je poháněn vznětovým šestiválcem o výkonu 118 kW skrze manuálně řazenou pětistupňovou převodovku. Standardně jsou poháněna kola zadní nápravy, pohon přední je připojitelný.

Čtyřdveřová osmimístná kabina je trambusová.

V ocelových nádržích si cisterna veze 3 500 litrů vody a 200 litrů pěnidla. Čerpací zařízení dosahuje jmenovitého výkonu 2 500 litrů za minutu při jmenovitém tlaku 0,8 MPa a sací výšce 1,5 metru.

Na financování opravy vozu z Krašovic v ceně 120 tisíc korun se dotací ve výši 52 000 Kč podílel Plzeňský kraj, zbytek doplatila obec z vlastních zdrojů. Opraven byl podvozek, karoserie, nádrž včetně lafety, vnitřní osvětlení nástavby a pod předním nárazníkem přibyla asanační lišta.

Jednotka je zařazena do kategorie JPO V.

Zvláštní poděkování si zaslouží starosta obce Krašovice pan Ing. Václav Janouškovec, který se o vyřízení krajské dotace zasloužil a samozřejmě zastupitelé obce, kteří schválili dofinancování.

Sdílet