Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení v ostravské fakultní nemocnici předcházel výbuch trhaviny v batohu, zůstalo mnoho zraněných

Výbuch neznámé trhaviny v batohu, který se dostal do Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) s těžce zraněným pacientem, předznamenal středeční (12. 4. 2017) dopolední společné taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému (IZS) s personálem urgentního příjmu nemocnice.

Zapojily se do něj mezi jinými dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), který celý simulovaný zásah koordinoval.

Na urgentní příjem FNO byl přivezen vážně zraněný pacient. Uvnitř objektu v areálu nemocnice v Ostravě-Porubě způsobil výbuch jeho batohu úmrtí tří osob, zranění dalších deseti osob a vyvolal evakuaci dalších pacientů a zaměstnanců nemocnice do bezpečí. Rovněž zde začalo hořet.

Dvě jednotky profesionálních hasičů z HZS MSK (ze stanic Ostrava-Poruba a Ostrava-Zábřeh – celkem 5 vozidel) po dohodě s personálem nemocnice vynášely či vyváděly zraněné z prostor urgentního příjmu, silně naplněných kouřem. O jeho výrobu a přísun do útrob nemocnice se staraly dva vyvíječe kouře. Současně šlo o uhašení požáru, způsobeného výbuchem.

Uvnitř se hasiči v dýchací technice (měli lahve se vzduchem i dýchací masky) museli plížit po zemi, aby se dokázali ve změti rozbitého nábytku, zdravotnické techniky a materiálu alespoň trochu zorientovat. Dobře namaskované mrtvé i zraněné předávali týmu zdravotníků před budovou urgentního příjmu a asistovali při jejich ošetřování.

Na závěr cvičení hasiči odvětrali zakouřené prostory přetlakovým ventilátorem a mohli si konečně pořádně prohlédnout místo zásahu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet