Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

IZS České republiky získal cenu Český zavináč za zásadní přínos k rozvoji a modernizaci IZS a tísňových linek

V rámci 20. ročníku konference ISSS/V4DIS byly vyhlášeny výsledky soutěže Český zavináč. Aktuálním držitelem tradiční ceny se stal Integrovaný záchranný systém ČR, a to za zásadní přínos k rozvoji a modernizaci IZS a tísňových linek prostřednictvím realizace programu NIS IZS a projektů jednotlivých složek.

ISSS/V4DIS je renomovaná mezinárodní konference zaměřená na reformu veřejné správy, rozvoj e-governmentu a informatizaci společnosti, tradičně doprovázená visegrádskou konferencí V4DIS (Visegrad Four for Developing Information Society).

V posledních letech se na tuto akci pravidelně registruje více než 2300 účastníků, během dvoudenního programu zazní přes 200 přednášek a prezentací a ve výstavní části se představí přibližně 110 firem a organizací.

Ocenění převzali z rukou Milana Haška, ředitele úseku komunálního financování České spořitelny, a Tomáše Renčína, výkonného ředitele konference ISSS/V4DIS a zároveň předsedy spolku Český zavináč, genmjr. Ing. Drahoslav Ryba, generální ředitel HZS ČR, plk. Ing. Luděk Prudil, ředitel HZS Libereckého kraje a MUDr. Marek Slabý, ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje.

Porota ocenila především úspěšné dokončení realizace více než čtyřicítky souvisejících projektů, které vytvářejí ucelený a funkční systém příjmu tísňového volání všech základních složek integrovaného záchranného systému,

poznamenává RNDr. Tomáš Renčín, předseda spolku Český zavináč.

Vnímáme to jako velký přínos v rozvoji informační společnosti a výrazné zrychlení spolupráce záchranných složek i zkrácení času mezi oznámením a zásahem na místě události.

Přečtěte siNejvyšší kontrolní úřad kontroloval projekt Národního informačního systému integrovaného záchranného systému

Převážná část projektu nazvaného „Jednotná úroveň informačních systémů operačního řízení a modernizace technologií pro příjem tísňového volání základních složek integrovaného záchranného systému“ byla dokončena již koncem roku 2015, v letošním roce bude ještě dopracován ZZS hl. m. Prahy. Garantem je MV-generální ředitelství HZS ČR, věcným gestorem pak plk. Ing. Luděk Prudil, nyní ředitel HZS Libereckého kraje.

V průběhu celého projektu byla řešena modernizace technologií operačních středisek, zlepšení a standardizace interoperability, zavedení jednotného GIS, dokončení integrace operačního řízení z okresních operačních středisek do krajských.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet