Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Suchdolský pohár 2003

V sobotu 4. října uspořádal Sbor dobrovolných hasičů v Praze 6 – Suchdole již 3. ročník zajímavé soutěže v požárním útoku s nezvyklými pravidly.

Soutěž probíhala podle směrnic hasičských soutěží s několika úpravami, tak aby se více přiblížila realitě. Stříkačka PS 12 byla umístěna na stojanu tak, aby sací hrdlo bylo výše než hladina vody v nádrži. Strojník při útoku musel povinně použít vývěvu. Od stříkačky se rozvinovaly 2 hadice „B“ k rozdělovači a dále 2 „C“ proudy, každý ze dvou hadic „C“. Hasiči u proudů museli před doběhnutím k čáře výstřiku překonat i s hadicí a proudnicí bariéru s oknem.

Všichna soutěžní družstva (muži i ženy) závodila v jedné kategorii. Všichni závodníci museli mít pracovní stejnokroje PS II, zásahové přilby a obuv a zásahové opasky včetně sekyrek. Pouze ženy a dorostenci mohli soutěžit v závodní výstroji a s lehkými závodními opasky. Jinak to ani nešlo, protože se ukázalo, že některým štíhlým závodnicím je standardní zásahový opasek příliš velký.

Na soutěž přijelo celkem 13 družstev z 11 sborů, z toho 9 družstev můžů, 2 družstva žen a 1 družstvo dorostenců. Akci pomáhali zajistit pořadatelé z řady sborů, někteří rozhodčí přijeli až z Doks. Závody probíhaly v dobré atmosféře, kterou nezkazila ani zatažená obloha s občasným deštěm. Všichni soutěžící se snažili podat maximální výkon. Překvapením se staly vynikající výsledky družstev z Velké Chuchle a Třebotova. Hasiči z těchto týmů, vystrojení v zastaralých přilbách a opascích, se do boje pustily s opravdovým zápalem a porazily některé pražské sbory, které jinak v požárnímu sportu vynikají.

„Suchdolský pohár“ spolu se „Zličínským útokem“ jsou novým typem soutěží, kde rozhoduje nejen síla a rychlost závodníků, ale je kladen větší důraz na hasičské dovednosti. Závodníci používají zásahovou výstroj a překonávají nezvyklé překážky. Možná, že tudy vede cesta pro zvýšení atraktivity požárního sportu jak pro hasiče z řad jednotek sboru dobrovolných hasičů, tak pro diváky, média a sponzory.

Výsledky (uveden jen čas lepšího ze dvou pokusů):
1. Velká Chuchle – 31,21 s
2. Třebotov – 32,66 s
3. Zličín – 33,27 s
4. Dolní Měcholupy – 37,69 s
5. Suchdol (I.) – 38,18 s
6. Řepy (muži) – 38,78 s
7. Řepy (ženy) – 39,18 s
8. Lysolaje (ženy) – 39,37 s
9. Skalice u Č. Lípy – 41,42 s
10. Písnice – 47,58 s (stříkačka PS 8)
11. Suchdol (II.) – 48,01 s (stříkačka PS 8)
12. Koloděje – 54,03 s
13. Lysolaje (muži) – 67,28 s
Sdílet