Středa 8. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Kněžmost zaparkovala nová Scania, hasičskou zbrojnici s ní sdílí i zrekonstruo­vaná Tatra

Velikonoční Velký pátek roku 2017, tedy 14. duben, se do kroniky hasičů v Kněžmostě zapsal zlatým písmem. Místní jednotka slavnostně převzala dvě vozidla – zcela novou Scanii a zrepasovanou Tatru.

Za přítomnosti mnoha obyvatel obce a kolegů z okolních hasičských jednotek se po desáté hodině dopolední otevřela vrata zbrojnice a za zvuku slavnostní fanfáry obě vozidla vyjela.

Dnešní slavnostní den je pro nás pro všechny hodně významný a protože si vážíme vaší práce – tisíců a tisíců hodin, které dáváte nejen pro zkrášlení jednotky a obce, ale i pro naši bezpečnost – i já se přidávám k poděkování,

uvedl starosta obce Ing. Karel Hlávka.


Vozidlo Scania bylo pořízeno z Integrovaného regionálního operačního programu, rada obce Kněžmost schválila výběr nejvhodnější nabídky a uzavření smlouvy o dílo dle zadávacích podmínek na realizaci nadlimitní veřejné zakázky „Nákup velkokapacitní požární cisterny na dopravu vody pro jednotku SDH obce Kněžmost" mezi obcí Kněžmost a společností WISS CZECH s.r.o. za nabídkovou cenu ve výši 7 544 592 Kč, včetně DPH.

Scania veze 9000 litrů vody a 540 litrů pěnidla, oproti staré Liazce jde o velký posun. Je postavena na podvozku P480 CP 31 s kabinou pro mužstvo CrewCab CP28 a automatickou převodovkou Opticruise s retardérem.

Vůz je poháněn motorem o výkonu 353 kW splňujícím emisní normu Euro 5. Scania má prvky pro zvýšení odolností proti účinkům sálavého tepla na rozvodech tlakového vzduchu, na elektrických vodičích a na rozvodu paliva v místech, kde je nechrání samotná podvozková část. Pro tyto účely jsou použity speciální textilní ochranné návleky, které dlouhodobě odolávají teplotám do 200° C a po dobu 15 minut i teplotám do 1000° C.

Scania je vybavena vyhřívaným bronzovým čerpacím zařízením Ruberg ovládaným CAN sběrnicí. Jmenovitý průtok čerpadla je 3 000 litrů za minutu v nízkotlakém a 150 litrů za minutu ve vysokotlakém režimu.


Již před několika lety jednotka začala připravovat generální opravu cisternového vozidla Tatra, v roce 2016 začalo docházet ke stále častějším poruchám. Naštěstí byla Středočeským krajem přidělena dotace na rekonstrukci.

Automobil veze 8500 litrů vody a 500 litrů pěnidla, prošel opravou podvozku a výměnou vadných dílů, opravu provedla firma LAV servis. Zhotoveni nové kompletní nástavby a opravu kabiny zajistila firma Požární technika KOMET s.r.o.

Zastupitelstvo obce schválilo výběr nejvhodnější nabídky dle zadávacích podmínek veřejné zakázky malého rozsahu „Oprava vozidla T815 CAS 32“ a uzavření smlouvy o dílo za nabídkovou cenu ve výši 2 238 879 Kč včetně DPH.

Po rekonstrukci má vozidlo i několik vylepšení, mezi ně patří diodový stožár, ovládání asanační lišty z kabiny, boční stavoznaky s ukazatelem vody či zařízení prvotního zásahu.

Sdílet