Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pětiroletová Tatra Force od společnosti Kobit-THZ patří jednotce z pražských Stodůlek, nádrž má z polyesteru

Počátkem dubna roku 2017 převzali zástupci pražské městské části Stodůlky novou cisternovou automobilovou stříkačku z produkce firmy Kobit-THZ.

Přečtěte siSedmičková Tatra zaparkovala v pražských Stodůlkách, vozidlo městské části Praha 13 dodala firma Kobit-THZ

Podvozek

CAS 30 pro velkoobjemové hašení je postavena na podvozku Tatra T815–731R32.412.6×6­.1. Jak už typové označení prozrazuje, jde o třínápravový terénní automobil s jednomontáží na zadních nápravách a pohonem všech kol. Všechny hnací nápravy jsou vybaveny uzávěrkou diferenciálu.

Vzduchem chlazený vidlicový osmiválec Tatra splňuje emisní normu Euro 5 a dosahuje výkonu 325 kW. Přenos hnacích sil zabezpečuje čtrnáctistupňová mechanická převodovka z kopřivnické produkce osazená systémem automatizovaného řazení Norgren.

Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 1 200 mm.

Přední část CAS je vybavena ocelovým nárazníkem, asanační lištou se třemi plochoproudými tryskami ovládanou z kabiny osádky a lanovým navijákem RHINO 12 s elektropohonem o délce lana 35 metrů a tažnou silou 50 kN.

CAS je v prostoru místa nástupu strojníka do kabiny vybavena integrovanou zásuvkou Rettbox pro doplňování tlakového vzduchu a vnějšího zdroje napětí 24 V pro dobíjení akumulátorových baterií s automatickým odepnutím při nastartování motoru.

Vozidlo je vybaveno hlídačem napětí pro připojení přístrojů s trvalým odběrem proudu (převážně dobíječe ručních svítilen, dobíječe ručních radiostanic apod.). Hlídač napětí zajišťuje automatické odpojení přístrojů při poklesu napětí a opětovné připojení přístrojů při návratu do normálu.

Kabina osádky je čtyřmístná a je uzpůsobena pro případný průjezd hustým lesním porostem. Na čelní masce je ochranný rám s přídavnými dálkovými světlomety.

Vybavena je topením nezávislým na chodu motoru a jízdě, analogovou radiostanicí Motorola GM 360, displejem couvací kamery a výjezdovým technologickým tabletem.

Ovládací části vozidlové analogové radiostanice jsou v kabině osádky umístěny v prostoru u předního okna tak, aby byly dosažitelné z místa velitele a částečně i strojníka.

Nechybí čtveřice dobíjecích úchytů pro ruční radiostanice CP 040 a stejný počet úchytů pro svítilny Streamlight Survivor. V dosahu velitele je umístěn ruční pracovní světlomet s kabelem o délce 3 metry, napojený přes vlastní zásuvku na elektrickou soustavu CAS.

Světelné a zvukové výstražné zařízení

Zvláštní výstražné zařízení modré barvy umožňuje reprodukci mluveného slova a jeho světelná část je opatřena zábleskovým zdrojem světla. Součástí VRZ jsou dvě světla na přední straně kabiny osádky, která lze v případě potřeby vypnout samostatným vypínačem a čtveřice modrých světel na bocích a v zadní části nástavby.

Na zadní stěně nástavby je umístěna výstražná osmiprvková světelná alej se světlem oranžové barvy a se zapínáním umístěným v prostoru čerpacího zařízení.

Nástavba

Kostra přední a zadní skříně nástavby je konstruována jako modulární stavba z hliníkových profilů a oplechována hliníkovým plechem při použití technologie lepení. Vnitřní výbava je provedena z hliníkového profilovaného plechu. Střecha je pochozí a umožňuje uložení rozměrného požárního příslušenství.

Požární čerpadlo THZ 3000 s obslužným místem je umístěno v zadní skříni účelové nástavby, zapínání pohonu čerpadla je možné z místa řidiče a z obslužného místa požárního čerpadla. K dispozici je reproduktor a ovládání analogové radiostanice.

Čerpadlo dosahuje jmenovitého průtoku 3 000 litrů za minutu při jmenovitém tlaku 10 barů a sací výšce 3 metry. Umožňuje stříkání tlakovou vodou z vysokotlaké části se jmenovitým tlakem 4,0 MPa s průtokem 150 litrů za minutu. Čerpadlo je vybaveno automatickou vývěvou s možností ručního vypnutí.

Vůz je vybaven systémem sledování a řízení jednotlivých funkčních prvků přes sběrnici CAN bus. Veškeré informace jsou zobrazeny na displeji jak v prostoru obslužného místa, tak v kabině řidiče.

Systém umožňuje:

  • záznam dat,
  • chybový deník,
  • max. dosažené otáčky čerpadla,
  • diagnostika, uzavření rolet a dveří,
  • zasunutí osvětlovacího stožáru,
  • automatizovaný provoz, zavodnění čerpadla,
  • tlaková regulace,
  • upozornění na chybnou obsluhu,
  • systém plánované údržby v nástavbě požárního automobilu.

Na ovládacím panelu čerpacího zařízení je umístěn displej, na kterém jsou zobrazeny parametry a provozní stavy podvozku a nástavby.


Displej zobrazuje a indikuje:

  • množství hasicích látek,
  • otáčky čerpadla,
  • výstupní tlak čerpadla,
  • otevření úložných prostorů, sklopení žebříku pro výstup na plošinu, vysunutí osvětlovacího stožáru,
  • činnost zvláštních výstražných světel modré barvy,
  • činnost výstražných světel oranžové barvy,
  • činnost světel pro osvětlení okolí automobilu,
  • zapnutý pomocný pohon čerpadla,
  • plnění nádrže čerpadlem,
  • plnění nádrže hydrantem,
  • vysokotlaký režim čerpadla,
  • stav akumulátorových baterií (napětí a úroveň nabití) včetně signalizace nízkého napětí baterie,
  • nízkou hladinu paliva v nádrži,
  • kontrolní údaje o podvozku a nástavbě (otáčky motoru a čerpadla, tlak v čerpadle, provozní hodiny čerpadla, teplota chlazení motoru, tlak oleje motoru),
  • systémové informace (výrobní údaje, přehled systémových zpráv, přehled systémových konstant, stručný návod k obsluze nástavby, návod na proplach, návod na odvodnění).

Řízení požární nástavby s využitím CAN sběrnice umožňuje:

  • automatickou aktivaci osvětlení úložných prostorů nástavby při otevření úložného prostoru,
  • ovládání čerpacího zařízení (zapínání/vypínání pomocného pohonu, ovládání otáček čerpadla, zapínání/vypínání vývěvy, otvírání/zavírání potrubí sání vody z nádrže, otvírání/zavírání potrubí plnění nádrže čerpadlem a hydrantem, zapínání/vypínání vysokotlakého režimu čerpadla),
  • ovládání osvětlení okolí automobilu,
  • ovládání výstražných světel oranžové barvy,
  • optickou a akustickou signalizaci v obslužném místě čerpacího zařízení a v kabině řidiče a osádky,
  • sledování a zobrazování plánovaných údržbových úkonů na požární nástavbě,
  • zobrazování zpráv a varovných hlášení pro obsluhu požárního automobilu,
  • hlídání mezních stavů (maximální otáčky čerpadla, maximální otáčky pro sání, mezní tlak v čerpadle, nízký stav hasiv, maximální rychlost vozidla při zapnutém pomocném pohonu atd.).

Pěnotvorný přiměšovač umožňuje plynulé přimísení v rozsahu od 0 do 6 %. Procento přimísení je nezávislé na okamžitém tlaku a průtoku na výstupu z čerpadla.

CAS je vybavena dvěma potrubími plnicího zařízení nádrže na vodu, která jsou vyvedena do zadní části vozidla mimo prostor obsluhy požárního čerpadla a jsou vybavena zpětnou klapkou a zařízením proti přeplnění.

Nádrž na hasivo tvoří jeden celek, obsahující nádrž na vodu objemu 9 000 litrů a nádrž na pěnidlo objemu 540 litrů. Vyrobena je vyrobeny z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny.

Na pravé i levé straně nástavby je umístěn LED stavoznak pro kontrolu množství vody a pěnidla v nádrži.

V pravé zadní skříni vozidla je namontován vysokotlaký průtokový hadicový naviják s hadicí v délce 60 metrů, opatřenou pistolovou proudnicí Protek s možností regulace průtoku a tvaru výstřikového kužele. Proudnice umožňuje použití pěnotvorného nástavce. Navíjení hadice se provádí pomocí elektromotoru, nouzově ručně.

CAS je opatřena lafetovou proudnicí s výkonem 1 600 litrů za minutu a délkou účinného dostřiku kompaktním proudem 50 metrů. Lafetová proudnice je odnímatelná, k dispozici je i podstavec na používání mimo vozidlo.

Tatra je osazena osvětlovacím teleskopickým stožárem o výšce 5 metrů nad úrovní terénu. Stožár je osazen čtyřmi LED světly odolnými proti otřesům o odpovídající svítivosti 20 000 lumenů. Vybaven je funkcí návratu do parkovací polohy. Zdrojem elektrické energie je pro něj elektrická soustava podvozku CAS s možností přepojení na externí 230V zdroj.

Pro dodržení základních hygienických podmínek pro hasiče je CAS vybavena platem, které tvoří nádoba na pitnou vodu o objemu 20 litrů, dva zásobníky na tekuté mýdlo a desinfekci o objemu 500 ml a zásobník na papírové ručníky. Součástí hygienického plata je také vývod tlakového vzduchu se spirálovou hadicí a ruční pistolí na případné očištění výstroje.

Sdílet