Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva lidé byli zraněni při nehodě u Petrovic u Karviné, jednoho z nich vyprošťovali z vozu hasiči

Posádky zdravotnické záchranné služby zasahovaly v nočních hodinách z pátku na sobotu u vážné dopravní nehody na Karvinsku. Čtvrt hodiny po páteční půlnoci (15. dubna) byla operačnímu středisku nahlášena havárie osobního automobilu, které v Petrovicích u Karviné narazilo do stromu.

Zraněným na místě primárně pomáhaly týmy ZZS z Karviné (posádka rychlé lékařské a rychlé zdravotnické pomoci), zásahu se účastnil rovněž vrtulník LZS z Ostravy.

Záchranáři bojovali o život jednadvacetiletého muže, který zůstal zaklíněn uvnitř vozidla. Ještě před jeho vyproštěním mu zajistili žilní vstup a zahájili podávání potřebných léků. Následně jej uložili do vakuové matrace a naložili krční límec. Nutná byla intubace dýchacích cest a připojení k přístrojem řízené ventilaci.

Pacient utrpěl mnohočetná poranění v oblasti hlavy, hrudníku, břicha, horních i dolních končetin. Vrtulník LZS jej v kritickém stavu přepravil na urgentní příjem FN Ostrava.

O tři roky starší muž musel být ošetřen s poraněním hlavy a horní končetiny, stejně jako předchozí pacient se nacházel ve stavu bezvědomí a bylo nutno převést postiženého na umělou plicní ventilaci. Po zajištění přednemocniční neodkladné péče jej záchranáři sanitním vozidlem ve vážném stavu předali do péče lékařů Fakultní nemocnice v Ostravě.

Foto: HZS MSK
PhDr. Lukáš Humpl
tiskový mluvčí
ZZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet