Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vybrané zásahy HZS Pardubického kraje

Přinášíme několik víkendových zásahů, ke kterým vyjížděli hasiči z Pardubického kra­je…

HZS Pardubického kraje, stanice Pardubice

Dne 14. února ve 20.12 hodin vyjížděli pardubičtí hasiči do Obce Zminný, kde došlo ke střetu tří osobních vozidel. Hasiči ihned po příjezdu začali s vyprošťováním zraněných osob. Jedna osoba byla okamžitě po vyproštění předána zdravotníkům. Druhá osoba utrpěla zranění, která nebyla slučitelná se životem. Hasiči dále zajistili místo nehody, aby nedošlo k požáru a zamezili úniku provozních náplní. Policistům, kteří prováděli zadokumentování nehody, hasiči nasvítili havarovaná vozidla a místo události. Odstranění následků nehody trvalo až do 23.18 hodin.

Dne 15. února v 6.55 hodin vyjížděli pardubičtí profesionální hasiči do Spojila, kde byl nahlášen požár rodinného domku. Hořelo v novostavbě, která byla přibližně již 3 roky užívána. Na místě zasahovaly také dobrovolné jednotky hasičů ze Sezemic a Spojila. Požár se hasičům podařilo dostat pod kontrolu v 7.47 hodin a zcela zlikvidován byl v 8.33 hodin. Vyšetřovatel hasičů nechal na místo události přivolat i speciálně vycvičeného psa na vyhledávání akcelerantů hoření a specialistu v oboru elektro. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování. Stanoveno je několik verzí vzniku požáru. Škoda byla předběžně vyčíslena na 3,5 milionů korun. Uchráněn byl majetek za 500 tisíc korun. Ukončena událost ze strany hasičů byla v 10.19 hodin. Případ byl předán kriminalistům.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim

Dne 15. února 2009 ve 14.58 hodin byli profesionální hasiči z Chrudimi a dobrovolní hasiči z Heřmanova Městce přivoláni k požáru krbu v domku v Heřmanově Městci. Došlo ke žhnutí izolačního materiálu podél komína krbové vložky. Při instalaci krbové vložky nedošlo k řádnému odstranění a odizolování hořlavé podlahy, která vlivem tepla začala v mezistropním prostoru žhnout. Majitel domu si to pomocí hasícího přístroje uhasil téměř sám. Hasiči místo požáru ještě ochladili a dohasili pomocí vysokotlakého proudu. Škoda byla předběžně vyčíslena na pět tisíc korun

Dne 16. února ve 3.24 hodin bylo mezi obcemi Ochoz a Bratroňov nalezeno hořící osobní vozidlo Peugeot 406, které bylo v minulosti odcizeno. Jelikož nebylo možno kontaktovat majitele, není známa škoda a příčina vzniku požáru je v šetření. K požáru mohlo dojít technickou závadou a nebo bylo úmyslně zapáleno za účelem odstranění stop. Hasiči prováděli dohašovací práce a odstranili vozidlo mimo komunikaci.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Svitavy

Nedělní odpoledne nedopadlo příliš šťastně pro posádky dvou osobních vozidel, Škoda Favorit a Daewoo. Ta se střetla na silnici v Květné u Poličky. Profesionální hasiči k této událostí vyjížděli v 15.58 hodin. Při nehodě byly zraněny čtyři osoby. Hasiči zajistili místo nehody, pomohli naložit oba havarované automobily na vozidlo odtahové služby a po vyšetření nehody odstranili následky. V 18.14 hodin se vrátili zpět na základnu.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-kow-

Sdílet