Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Helicopter show 2017: První den proběhlo školení hasičů týkající se provozu letecké techniky

Na tradiční akce Helicopter show a Rally show se diváci mohou těšit již v sobotu 13. května 2017 od 9 do 17 hodin. Akce každoročně nalákají na královéhradecké letiště desetitisíce diváků. POŽÁRY.cz jsou v letošním roce mediálním partnerem celé akce.

V rámci Helicopter Show proběhlo na letišti v Hradci Králové školení hasičů týkající se provozu letecké techniky na letištích, pohotovostní asistence pro potřeby provozovatelů letišť a záchrany posádek letadel při haváriích, je v této podobě organizováno pro složky IZS, které nepůsobí přímo na letištích.

Každý účastník obdržel certifikát k oprávnění být zařazen do letištní požární pohotovosti v rámci leteckého provozu. Pro účastníky školení byl v tištěné podobě připraven TTD nejběžnějších typů letounů a vrtulníků provozovaných v České republice.


K vyhledání ztraceného nebo zasypaného člověka není snad lepší prostředek než psí čich. Psi mají mnohonásobně citlivější čich než člověk. Po správném výcviku jsou schopni ucítit člověka i na stovky metrů daleko v přírodě nebo i několik metrů hluboko v troskách domu.

Psi se dají vycvičit v několika specializacích – hledání zasypaných osob v troskách budov, ztracených lidí v přírodě, vyhledání lidí pod lavinou, záchranné stopování. Nejvíce je u nás využíváno psů pro hledání ztracených nebo zavalených lidí.

GŘ HZS ČR od roku 2003 vytvořilo jednotný systém přezkoušení záchranných psů a psovodů pro jejich praktické nasazení ve specializaci – plošné hledání (ztracení lidé) a sutinové vyhledání.

Psi a psovodi, kteří úspěšně absolvovali toto přezkoušení, jsou oprávněni k nasazení u zásahu v ČR. Některé kynologické týmy jsou také zařazeny do týmu pro mezinárodní pomoc s označením USAR (Urban Search And Rescue). Tyto týmy bývají nasazeny v oblastech, které postihlo např. zemětřesení, rozsáhlé sesuvy v obydlených oblastech apod.

K roku 2017 je v ČR 24 kynologických týmů se specializací pro vyhledávání v sutinách a 18 kynologických týmů pro plošné vyhledání ztracených osob.

Výcvikem záchranářského psa stráví každý psovod stovky hodin ročně. Pro psa výcvik nekončí úspěšným přezkoušením, ale trvá celý jeho aktivní život. Pes i psovod se musí zdokonalovat a opakovat si všechny stupně výcviku. Podle své specializace musí být schopni pracovat v širokém okruhu situací – hledání v troskách budov, v závalech či sesuvech zeminy a jiných materiálů.

Dále i prohledávání vraků dopravních prostředků při hromadných dopravních nehodách, orientace v terénu, základy meteorologie, vyhledání v zimním období na sněhu a pod sněhem, poskytnutí první pomoci a mnoho dalších. K výcviku také patří nacvičování transportu různými dopravními prostředky, kterých může být využito k přepravě na místo nasazení – těžká technika, čtyřkolky, skútry, lodě, ale i letecký transport.

Toto je jen krátký výběr činností, které musí zvládat záchranný pes a jeho psovod bez ohledu na to, ze které je organizace.


V rámci dopoledního programu Helicopter show se představí s ukázkami své činnosti zástupci Krajského ředitelství Policie Královéhradeckého kraje, hasičských jednotek z Hradce Králové a Liberce, Správy železniční dopravní cesty, Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, Záchranné brigády kynologů, Asociace Záchranný kruh, Celního úřadu pro Královéhradecký kraj a mnoho dalších.

Se zajímavou novinkou dorazí TRANS HOSPITAL PLUS s.r.o. Představí totiž sanitku XXL určenou pro převoz nadměrně hmotných pacientů a sanitku nejnovější generace VW AMAROK, která je jedinou v ČR.

Cílem ukázek je posílit povědomí veřejnosti o prevenci, dodržování bezpečnosti a záchraně lidských životů včetně samotné resuscitace pod dozorem zdravotnického personálu,

říká za organizátory Helicopter Show Daniel Tuček.

Doprovodný program bude obsahovat i ukázku zásahu složek IZS

Práci hasičů obdivují malí i velcí. Na ukázky činností v doprovodném i hlavním sobotním programu, soutěže pro děti i prezentaci široké škály jejich techniky se můžete těšit i letos.

V rámci tradiční simulované hromadné nehody budou poprvé zapojeni profesionální kynologové HZS ČR Pardubického kraje, PS Ústí nad Orlicí, se záchrannými psy.

Hlavní letecký program nabídne helikoptéry, létající auto i akrobacii v podání Petra Kopfsteina

Z naší flotily se vůbec poprvé ukáže v rámci Helicopter Show vrtulník typu EC135 s imatrikulací OK-DSE spolu s dalšími dvěma stroji tohoto typu. Máme potvrzenou účast vrtulníků výrobců Airbus Helicopters, Enstrom, Sikorsky, Cessna a mnoha dalších,

poodkrývá hlavní letový program Daniel Tuček.

Diváci se mohou těšit také na létající auto GyroMotion, což je vírník homologovaný pro silniční provoz. Pověstné třešinky na dortu budou v barvách Red Bullu rovnou dvě. Nebe rozzáří vystoupení akrobatického pilota Petra Kopfsteina se strojem Extra 330SC, který hájí české barvy ve světové sérii Red Bull Air Race.

Věříme, že nás v letošním roce počasí nezklame a také pilot akrobatického vrtulníku BÖ105 předvede na nebi dechberoucí ukázky, které tu ještě k vidění nebyly. Výkruty a přemety vrtulníku v barvách Red Bullu jsou i pro nás organizátory velkých lákadlem,

dodává Daniel Tuček.

Chybět na akci nebude ani tradiční simulovaná dopravní nehoda, do níž se vůbec poprvé zapojí i záchranní psi s psovody. Účast na akci předběžně potvrdila také Armáda České republiky s vrtulníkem W3A Sokol od 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely a vrtulníkem Mi-171Š z 22. zVrL.

Rally show pozve na testovací jízdy a vyvrcholí závodem v rámci Finále Mistrů

Rally Show po roce opět otevře autodrom CzechRing pro závodní speciály. Premiérou letošního roku budou paralelní jízdy na dvou okruzích. CzechRing tradičně přivítá nejlepší české teamy rally.

Novinkou bude odpolední závod GPD Rally Cup, který se pojede v rámci závodu Finále Mistrů a obsazení bude opravdu hvězdné. Je totiž jen málo závodů, kde je možné porovnat závodní speciály homologované do mezinárodních soutěží FIA s vozy startujícími například v rallycrose nebo jiných soutěžích rally.

Na startovní listině nebudou chybět ani legendy a historické závodní stroje. Okruhové speciály a divácky atraktivní drifty i sportovní vozy využijí polygon. Tato kombinace umožní start většímu počtu aut a pro diváky paralelní sledování obou tratí. Na offrodové dráze zazáří dakarské speciály a divácky oblíbené tiálové tatry a speciály.

Tou nejúžasnější zprávou pro velké i malé návštěvníky je, že jízdu ve většině z těchto stovek strojů si mohou zkusit na vlastní kůži.

Na Autosalon Show okouzlí diváky novinky světových automobilek. Pro zájemce bude připravena zkušební jízda ve většině modelů po okruhu nebo po offroadové dráze.

Opravdové dětské závodní stroje vybavené bezpečnostními prvky si otestují i nejmenší závodníci. Letošní novinkou budou motokáry pro děti od 5 do 8 let, dětské buginy a také silné motokárové stroje pro tatínky,

Program letových ukázek koordinujeme s organizátory Rally Show tak, aby diváci nepřišli o to nejlepší ani z jedné akce.

prozrazuje zajímavosti z motoristické sportovní show organizátor Karel Pohner.

Hlavní programy obou akcí budou na sebe navazovat. Organizátoři pro návštěvníky hradeckého letiště zajistili turistický vláček, který jim bude zpříjemňovat přesun mezi místy obou akcí, což ocení zejména ti nejmenší.

Diváci si užijí na jeden vstup bohatý program ve vzduchu i na zemi, včetně zážitkových jízd a letů na vlastní kůži. Vstup na nejrozsáhlejší leteckou a motoristickou show v České republice mají děti do 150 cm i osoby ZTP zdarma.

Více informací na webu akcí: www.helicoptershow.cz a www.rallyshow.cz.

Foto: POŽÁRY.cz & Otakar Svatek

Mgr. Hana Bartošová
DSA a.s.
Sdílet