Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sněžení zaměstnává profesionální i dobrovolné hasiče v Moravskoslez­ském kraji

Čerstvé hromady sněhu na mnoha místech Moravskoslezského kraje a silný vítr, který vytváří sněhové jazyky a závěje. To jsou hlavní důvody, proč nejméně deset jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů zasahuje i během noci ze středy na čtvrtek 20. 4. 2017 hlavně na Bruntálsku a Vítkovsku. Vedle vyprošťování či potahování několika kamionů, autobusů, dodávek i osobních automobilů řeší za tmy tři zapadlé sypače na Vítkovsku.

Ostrava-Poruba

Hasiči i v noci odstraňují na několika místech spadlé stromy na silnice. Snaží se také postarat o cestující ze zapadlých vozidel. Za téměř 24 hodin nebylo u celkem 124 výjezdů (z toho 55 na Bruntálsku a 37 v okrese Opava), které mohou znamenat i vytažení hned několika vozidel na jednom silničním úseku či pořezání více stromů v okruhu několika metrů, žádné zranění.

Vzhledem k vývoji počasí není vyloučeno, že hasiči budou v Moravskoslezském kraji zasahovat celou noc. Některé silniční úseky na Bruntálsku a Vítkovsku jsou nesjízdné a uzavřené, například mezi Velkými Heralticemi a Bruntálem až do Malé Štáhle, nebo mezi Lesními Albrechticemi a Budišovem nad Budišovkou.

Od úterní půlnoci do 23:00 hodin středečního dne především jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), kterým vydatně pomáhají dobrovolní hasiči, zasahovali u 124 událostí, souvisejících se silným sněžením a větrem. Mnohdy z jedné stanice vyjíždělo více zásahových vozidel. V terénu zasahovaly a zasahují i čtyři vyprošťovací speciály z HZS MSK, které stačí i na zapadlé kamiony a autobusy.

Hasiči požádali o součinnost Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně, který vyjel na pomoc se šesti vozidly, mezi nimiž jsou jeřábová vozidla AV15 na podvozku Tatra 815 8×8 (resp. na podvozku Mercedes Benz) a Tatry 815 8×8 s navijákem. Dosud zasahují na Bruntálsku a na Vítkovsku.

Například ve Větřkovicích na Vítkovsku (okres Opava) vyprošťovali profesionální hasiči Avii, plnou tlakových lahví, v Litultovicích kamion s nákladem nebezpečných látek.

Nejde jen o prosté vyprošťování zapadlých vozidel. Hasiči zajišťují lidem i teplé nápoje, deky, odpočinek na hasičských zbrojnicích dobrovolných hasičů, rozvoz osob i jejich ubytování. Například v péči hasičů a nakonec na hasičské zbrojnici ve Svatoňovicích (kde je spousta uvízlých kamionů i osobních automobilů) skončily 4 desítky cestujících ze zapadlého autobusu a několika osobních automobilů.

Na hasičské zbrojnici SDH ve Větřkovicích skončilo dalších sedm evakuovaných cestujících, Ve Vítkově hledala tamní městská policie po dohodě s hasiči ubytování pro dvě osoby.

Profesionální hasiči z HZS MSK, kteří často zasahují u vozidel a spadlých stromů již od středečního rána, mají také možnost dostat teplou stravu a nápoje.

Na podrobné statistiky není u zaneprázdněných hasičů v terénu a na krajském operačním středisku hasičů v Ostravě zatím příliš čas, ale počet zásahů hasičů u dopravních nehod a vyproštěných vozidel těžkou hasičskou technikou se již dá počítat na desítky, počet pořezaných a odstraněných stromů taktéž. Přitom u dopravních nehod a vyprošťování zapadlých vozidel evidujeme k 23.hodině téměř 50 výjezdů, u odstraňování stromů a silných větví přes 70 výjezdů.

20.04.2017 07:00

I po středeční půlnoci hasiči v Moravskoslezském kraji pokračovali v souvislosti s předchozím silným sněžením a větrem především v odstraňování následků dopravních nehod a odtahování zapadlých vozidel, např. kamionů i sypačů.

Nad ránem je kvůli 4 uvízlým autobusům nově neprůjezdná např.silnice v místní části Bílovec-Výškovice. Na Bruntálsku již nesněží, ale tvoří se zde opět kolony kamionů, protože na mnoha silnicích vzniká náledí.

Profesionální a dobrovolní hasiči od úterní půlnoci do čtvrtečního rána (stav 20. 4. 2017 k 7:00 hodin ) mají na kontě v souvislosti se středečním vytrvalým sněžením a silným větrem celkem 135 výjezdů. U dopravních nehod a vyprošťování zapadlých vozidel evidujeme téměř 60 výjezdů, u odstraňování stromů a silných větví téměř 80 výjezdů.

Protože jeden takový výjezd obvykle znamená více „obsloužených“ vozidel, hlavně kamionů a jiných velkých vozidel, počet zásahů hasičů u dopravních nehod a vyproštěných vozidel těžkou hasičskou technikou se již dá počítat na desítky. Podobné je to u výjezdů k odstraňování překážek na silnicích – počet pořezaných a odstraněných stromů jde v Moravskoslezském kraji také minimálně do mnoha desítek až několika stovek.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet