Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S přispěním Zlínského kraje celkem 41 obcí zakoupí pro své hasiče nová auta a cisternové stříkačky

Přidělení dotací 41 obcím na nákup nové zásahové požární techniky v celkové výši 13,1 milionu korun projednala Rada Zlínského kraje a doporučila jejich schválení krajskému zastupitelstvu.

Tyto finanční prostředky budou obcím přiděleny v rámci programu Ministerstva vnitra – Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, zaměřeného na dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí pro letošní rok, na jehož spolufinancování se Zlínský kraj podílí.

Hodnocení žádostí obcí ze Zlínského kraje o tyto dotace provedlo Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR na návrh Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Z podaných žádostí bylo celkově podpořeno zakoupení 37 zásahových dopravních automobilů a 4 cisternových automobilových stříkaček.

U schválených žádostí činí v případě dopravních automobilů dotace státu 450 tisíc korun a dotace kraje 300 tisíc korun, zatímco u cisternových automobilových stříkaček je dotace státu ve výši 2,5 milionu korun a v případě kraje jde o 500 tisíc korun.

Nová požární technika, kterou budou moci obce svým jednotkám sborů dobrovolných hasičů díky těmto penězům pořídit, významně zvýší akceschopnost těchto jednotek, sníží se dojezdové časy k zásahům a zvýší se bezpečnost hasičů při přepravě na místo.

Velkým přínosem bude také úspora nákladů za údržbu a opravy stávající požární techniky, která je v mnoha případech již značně zastaralá,

uvedl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Co se týká nákupu automobilové cisternové stříkačky, podpořeny byly Bánov, Chropyně, Pozlovice a Vlčnov. V případě nákupu dopravních automobilů jsou mezi podpořenými například Brumov-Bylnice, Buchlovice, Koryčany, Kvasice, Luhačovice, Nedakonice, Ratiboř, Záříčí nebo Zašová.

Sdílet