Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný vítr lámal stromy na východě Česka, hasiči zasahovali v průběhu dne u stovky událostí

Předpověď meteorologů se vyplnila a východní část Česka zasáhl ve středu 19.04.2017 sil­ný vítr.


Jihomoravský kraj

Po sedmé hodině ranní začaly jednotky vyjíždět k většímu počtu případů popadaných stromů. Nejvíce událostí je na Blanensku.

V souvislosti se silným větrem evidujeme dnes do 14. hodiny 26 událostí. Ve většině případů se jedná o odstraňování popadaných stromů a větví ze silnic. V několika případech bylo nutné zajistit uvolněnou střešní krytinu. Nejčastěji museli hasiči zasahovat na Blanensku. V Brně poničily popadané větve zaparkovaný automobil a střechu přilehlé budovy.

Od 14. hodiny do 22. hodiny zasahovali jihomoravští hasiči u dalších 13 událostí, které souvisely se silným větrem.


Královéhradecký kraj

Hasiči Královéhradeckého kraje zasahovali ve středu 19. dubna 2017 u šestnácti událostí v souvislosti s větrem. Vítr hlavně na Trutnovsku 
a Rychnovsku vyvracel a lámal stromy, které pak blokovaly silnice nebo poškodily elektrické vedení.

Profesionální a dobrovolní hasiči z Trutnovska odklízeli spadlé stromy z komunikací 
u Bedřichova, Slemena, Hertvíkovic, Jívky nebo ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně. Větve větrem poškozeného stromu spadly v obci Bernartice na elektrické vedení. Hasiči museli strom rozřezat a větve odstranit z drátů vysokého napětí. 
U odstraňování následků větru zasahovali profesionální hasiči z Trutnova, Vrchlabí, Náchoda a dobrovolní hasiči ze Špindlerova Mlýna, Hostinného, Mladých Buků, Jívky a Bernartic.

Na Rychnovsku odstraňovali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, Dobrušky a dobrovolní hasiči z Deštné v Orlických horách, Voděrad a Týniště nad Orlicí popadané stromy, které zablokovaly silnice u Uhřínova, Voděrad, Rašovic, Lípy nad Orlicí a části Podchlumí u Semechnice.

Jednotka profesionálních hasičů z Nové Paky odstraňovala strom z komunikace 
u Horní Nové Vsi na Jičínsku.

Na Náchodsku pomáhali profesionální hasiči z Dobrušky a dobrovolní hasiči z Náchoda a Bohuslavic s odklízením stromů z vozovek v ulici Za Řekou v Náchodě a obci Černčice.

Moravskoslezský kraj

I po středeční půlnoci hasiči v Moravskoslezském kraji pokračovali v souvislosti s předchozím silným sněžením a větrem především v odstraňování následků dopravních nehod a odtahování zapadlých vozidel, např. kamionů i sypačů. Dnes nad ránem je kvůli 4 uvízlým autobusům nově neprůjezdná např.silnice v místní části Bílovec-Výškovice. Na Bruntálsku již nesněží, ale tvoří se zde opět kolony kamionů, protože na mnoha silnicích vzniká náledí.

Profesionální a dobrovolní hasiči od úterní půlnoci do čtvrtečního (dnešního) rána (stav 20. 4. 2017 k 7:00 hodin) mají na kontě v souvislosti se středečním vytrvalým sněžením a silným větrem celkem 135 výjezdů. U dopravních nehod a vyprošťování zapadlých vozidel evidujeme téměř 60 výjezdů, u odstraňování stromů a silných větví téměř 80 výjezdů.

Protože jeden takový výjezd obvykle znamená více „obsloužených“ vozidel, hlavně kamionů a jiných velkých vozidel, počet zásahů hasičů u dopravních nehod a vyproštěných vozidel těžkou hasičskou technikou se již dá počítat na desítky. Podobné je to u výjezdů k odstraňování překážek na silnicích – počet pořezaných a odstraněných stromů jde v Moravskoslezském kraji také minimálně do mnoha desítek až několika stovek.

Kraj Vysočina

Hasiči zasahovali v průběhu dne u více než pěti desítek událostí v souvislosti s počasím. Nejvíce událostí jsme zaznamenali na Žďársku. Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

V zámecké zahradě v Třebíči padlý javor poškodil mobilní toalety. U obce Domamínek na Žďársku padlo na silnici hned několik stromů a komunikace zůstala zcela neprůjezdná. Mezi stromy zůstal uvězněný autobus.

Popadané stromy nekomplikovaly provoz jen na silnicích, problémy byly také na železnici. Konkrétně u obce Rovné na Žďársku a u Luk nad Jihlavou, kde do profilu železniční tratě padly vrostlé stromy a zastavily provoz na železnici.

Všechny události, u kterých jsme v souvislosti s počasím zasahovali, se obešly bez zranění osob.


Zlínský kraj

Ve večerních a nočních hodinách dne 19.04.2017 po­kračovaly zásahy hasičů na odstranění popadaných nebo vyvrácených stromů.

Od včerejší sedmnácté hodiny byly jednotky profesionálních hasičů vyslány k dalším devíti hlášeným událostem, kdy došlo k pádu stromů nebo jejich pád bezprostředně hrozil. Hasiči odstraňovaly stromy z komunikací, elektrického vedení a v jednom případě museli strhnout a pořezat strom, který spadl na dům.

K události došlo na ulici Boněcko I ve Zlíně. Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z centrální stanice. Vzrostlý smrk zůstal opřený o střechu a obvodovou stěnu rodinného domu. Velitel zásahu si nechal na místo povolat také automobilní žebřík. S jeho pomocí a s využitím lan hasiči strom pořezali a strhli mimo objekt. V bezprostřední blízkosti domu byl ještě jeden vzrostlý strom, který také hrozil pádem. I ten hasiči pořezali.

Mimo této události hasiči zasahovali také v obci Pržno a u obcí Hošťálková, Liptál a Velká Lhota na Vsetínsku, u Vlčnova na Uherskohradišťsku, u Bystřice pod Hostýnem, u Zlína – Mladcové, Kostelce a v Malenovicích.


Sdílet